Istoria spune că labirinturile păstrau răul în afară dar şi invadatorii. Dar, au fost folosite şi pentru plimbări, călătorii meditative şi simbolice şi chiar pentru distracţii, conform CNN.
1. Derinkuyu oraşul din subteran, Cappadocia, Turcia
Oraşul subteran din Turcia, Derinkuyu oferă aventură la tot pasul. Există 8 nivele de capcane şi labirintul are ca adâncime aproximativ 200 de metri sub pământ.
Se crede că a fost construit în secolul VII sau VIII î.Hr de către un popor antic, apoi a fost extins de creştini pentru a împiedica pătrunderea armatelor imperiului Zealot.
Aproape 20.000 de oameni ar putea trăi în spatele uşilor închise de piatra, şi, probabil, nici un soldat care s-ar încumeta să intre nu ar scăpa de capcanele în stilul Indiana Jones.
2. Labirintul Chartres, Catedrala Chartres, Franţa
Un labirint trandafir, pus în podea, la Catedrala Chartres, a fost aranjat de un episcop în anul 1360 pentru o sărbătoare de Paşti a liturghiei de Vecernie.
În timpul ceremoniei, un reprezentant a mers în centrul labirintului şi l-a ucis pe Satana (cunoscut până în acel moment sub numele de Minotaur). Astfel a triumfat asupra morţii după care a aruncat cu o minge galbenă spre public.
Acum, o dată pe lună, pelerinii se duc pentru a medita fiind îndemnaţi să se dedice trup şi suflet.
3. Hampton Court Palace, Herefordshire, Anglia
Labirinturile au fost preluate peste tot în lume, iar formele lor sunt din cele mai diversificate.
Până la epoca lui William III al Angliei (William de Orange), labirinturile aveau un singur drum, care semănau mai degrabă cu puzzel-urile Riven, cu un drum greşit şi fundături care au fost menite să tulburare percepţia umană.
În 1700, William III a comandat celebrul labirint de la Hampton Court Palace Surrey, iar labirintul trapezoidal rămâne cel mai mare şi cel mai faimos de acest gen din Anglia. Se presupune că vizitatorii se pot pierde ore în şir încercând să afle calea corectă.
Palatul în sine, dispune de un cameră medievală unde Shakespeare scria şi multe tapiserii ilustrate cu Henric al VIII lea.
4. Capucin Crypt, Roma
Catacombele romane poate nu sunt la fel de celebre ca şi cele din Paris (au mai puţine coridoare căptuşite cu grămezi de oase şi sunt mai puţin centralizate), dar o anumită criptă, separată de restul, depăşeşte cu mult orice grămadă de oase.
Capucin Crypt, aparţinând Mariei della Concezione dei Cappuccini a Bisericii Via Veneto, a fost construită atunci când s-a dat ordinul să fie mutată în 1631.
Cuprinzând acum aproximativ 3.700 de schelete, amintesc de trecerea rapidă de la viaţă la moarte. Au, de asemenea, rolul de a ne reaminti de marca specială a acuităţii suprarealismului creştin.
5. Bara Imambara, Lucknow, Uttar Pradesh, India
Fortul de la Lucknow, din statul Uttar Pradesh, este cunoscut sub numele de Bara Imambara (sau Asafi Imambara).
A fost construit ca un labirint masiv, sau bhul bhulaiya, pentru a confunda şi întârzia orice invadator care au fost în măsură să rezolve enigma şi să îl localizez pe hartă.
Arhitectura este una apropiată de Nawabian, imitând stilul Mughal şi este singura clădire din Lucknow fără influenţe arhitecturale europene.
Acesta a fost comandat în 1784 pentru a-i angaja pe cei săraci în timpul unei secete. Chiar şi după finalizarea acestuia, Asaf-Ud-Daula, comisarul Imambara şi Nawab de Lucknow, au cheltuit sute de mii de rupii anual pentru decorarea sălii.
6. Haeinsa Temple, Coreea de Sud
Începând cu 1398, complexul Templui Haeinsa, din munţii din Coreea de Sud a găzduit Tripitaka Koreana, (scripturile budiste sculptate pe mai mult de 81.300 blocuri de lemn) menţionând că îşi doreşte să fie unul dintre cele mai precise din lume.
Acesta a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO 597. Mii de călugări din toată ţara se deplaseze acolo în fiecare octombrie, pentru a transporta scripturile bloc ţinându-le pe cap făcând astfel o paradă extraordinară.
În fiecare primăvară, un labirint de felinare colorate este amenajat într-una din curţi într-o formă derivată din svastica, care în budism se referă de obicei, la intersecţia adevărurilor. Cei care doresc să participe dimineaţa şi seara la rugăciunea sunt bineveniţi şi de asemenea, pot face un sejur în templu şi pot lua parte la plimbările prin labirintul colorat sau potecile de munte.
7. Grădinile suspendate ale Marqueyssac, Périgord, Franţa
Peisajul este unul care îţi taie pur şi simplu respiraţia. Abundenţa de culori şi misticul fac deliciul oricărui devorator de aventură.
Bertrand Vernet de Marqueyssac, consilier al lui Ludovic al XIV-lea, a construit castelul relativ simplu, chiar înainte de Revoluţia Franceză, folosindu-l doar ca o casă de vară cu grădini şi alei pentru plimbări.
În 1860 , o jumătate de secol mai târziu, într-un acces de influenţă a Romantismului, Julien de Cervel început amenajare grădinii de cimişir. Aici, unicul scop al drumurilor complicate, care se întind de-a lungul a 4 kilometri şi 54 de acri de teren, este plăcerea pentru aventură.
Vizitatorii îşi pot bucura ochii cu priveliştile gardurilor dar pot admira şi Valea Dordogne.