Antena 3 CNN Life Travel După miile de cutremure, Santorini se pregătește pentru o vară diferită: Cât de sigură este insula pentru turiști în 2025?

După miile de cutremure, Santorini se pregătește pentru o vară diferită: Cât de sigură este insula pentru turiști în 2025?

I.C.
4 minute de citit Publicat la 22:27 23 Mar 2025 Modificat la 22:27 23 Mar 2025
santorini (6)
Insula Santorini este una dintre cele mai populate destinații turistice europene FOTO: Getty Images

În ultimele luni, Santorini, insula grecească celebră pentru apusurile spectaculoase și străduțele sale înguste, s-a confruntat cu o provocare mai mare decât aglomerația turiștilor în căutarea selfie-urilor perfecte: un val de cutremure care a readus în prim-plan realitatea sa geologică.

Între 26 ianuarie și 22 februarie, au fost înregistrate peste 20.000 de cutremure cu magnitudinea de 1 sau mai mare în largul insulei, potrivit Comitetului Interdisciplinar pentru Managementul Riscurilor și Crizelor de la Universitatea din Atena. Cel mai puternic dintre ele a avut magnitudinea de 5,3 pe scara Richter.

Ca urmare, familiile locale cu copii mici și muncitorii sezonieri au părăsit insula, iar autoritățile au declarat stare de urgență, afectând și insulele învecinate Anafi, Amorgos și Ios. Lucrările de construcție au fost suspendate, iar liniștea sezonului rece a devenit și mai profundă, scrie CNN.

Însă, odată cu venirea lunii martie, cutremurele s-au redus în intensitate, starea de urgență a fost ridicată, iar viața a început să revină la normal: evacuații s-au întors, școlile s-au redeschis, iar lucrările de construcție au fost reluate.

Impactul asupra turismului: O vară incertă?

Santorini se pregătește acum pentru sezonul estival, când hotelurile sunt de obicei pline, iar străzile insulei sunt asaltate de turiști. Întrebarea care rămâne este dacă acest val seismic va avea un impact semnificativ asupra turismului.

Filaretos Dimoglou, proprietarul unei afaceri de închirieri auto și administrare de vile, a rămas pe insulă în timpul activității seismice și susține că semnalul real de alarmă pentru localnici ar fi fost închiderea școlilor.

"Mulți muncitori sezonieri au plecat deoarece lucrările de construcție s-au oprit și nu mai aveau de lucru", a explicat el. "Însă, atâta timp cât școlile sunt deschise, știm că situația este sub control."

Dimoglou consideră că Santorini are nevoie acum de o campanie națională de promovare turistică pentru a reasigura vizitatorii că insula este sigură.

Pe de altă parte, Petros Zissimos, directorul agenției de turism Hellenic Holidays din New York, a observat o ezitare a turiștilor în a rezerva excursii și activități, cum ar fi tururile de degustare a vinurilor sau croazierele.

"Santorini trebuie să-și refacă imaginea", spune Zissimos. "Fiecare afacere locală, de la restaurante la operatori de tururi culinare, trebuie să contribuie la transmiterea unui mesaj clar: Santorini este din nou fantastică."

Măsuri pentru atragerea turiștilor

Hotelierii au răspuns prin oferte atractive pentru lunile aprilie și mai, primele din sezonul turistic.

Markos Chaidemenos, proprietarul lanțului hotelier Canaves Collection, a declarat că nu a avut anulări, însă rezervările au încetinit în timpul cutremurelor.

"Multă vreme a circulat dezinformare. Oamenii erau reticenți în a face rezervări", a spus el. "Acum, încrederea revine rapid, mai ales pentru o destinație atât de iubită cum este Santorini."

Canaves Collection a flexibilizat politicile de anulare, permițând modificări chiar și cu o săptămână înainte de sosire. "Dacă aș fi un călător, aș vrea să decid cu două-trei săptămâni înainte sau chiar în ultimul moment dacă vreau să plec, în funcție de situație", a explicat Chaidemenos.

Edita Sgovio, vicepreședinta companiei canadiene Kensington Tours, spune că nu a observat un impact asupra rezervărilor de iahturi de lux, deoarece clienții lor au flexibilitate în modificarea datelor de călătorie.

Philip Dragoumis, manager financiar din Londra și coproprietar al unui hotel boutique în Santorini, consideră că acum este un moment oportun pentru a rezerva o vacanță, deoarece prețurile au scăzut ușor din cauza cererii mai reduse.

"Oricine crede că va fi un an record pentru turism se înșală", spune Dragoumis. "Totuși, oamenii tind să uite rapid astfel de evenimente, deci am putea vedea un val de rezervări în aprilie, mai și iunie."

Turiștii nu sunt descurajați

Diane Mick-Feldman și soțul ei, Henry, plănuiesc să petreacă trei nopți în Santorini în iunie, ca parte a primei lor călătorii în Grecia.

"Suntem tipici newyorkezi. Henry a spus: 'De ce să ne îngrijorăm acum? O să fim acolo abia în iunie'", a povestit Diane.

Ea a subliniat că, deși au auzit despre cutremure, nu și-au pus problema anulării vacanței. "Am înțeles că activitatea seismică este un fenomen natural care se întâmplă din când în când în Santorini", a spus ea.

Autoritățile: „Santorini este sigură”

Pe 17 martie, ministrul turismului al Greciei, Olga Kefalogianni, a vizitat insula și a declarat pentru CNN că statul a implementat măsuri pentru a garanta siguranța rezidenților și a vizitatorilor.

"Mesajele din piața globală a turismului sunt încurajatoare și confirmă că Santorini rămâne o destinație sigură și bine organizată, pregătită să-și primească vizitatorii", a transmis ea.

Primarul Nikos Zorzis a precizat că nu au fost raportate pagube majore, dar că se efectuează lucrări preventive pentru a preveni alunecările de teren. "2025 va fi un an foarte bun pentru turism, iar insula va fi mai ușor de explorat datorită fluxului mai redus de vizitatori", a spus el.

În ciuda unor postări alarmiste pe rețelele sociale, oamenii de știință asigură că activitatea seismică a fost tectonică, nu vulcanică.

Evi Nomikou, oceanograf și geolog care studiază vulcanul Kolumbo de peste 20 de ani, a explicat că mișcările tectonice din bazinul Anydros au provocat cutremurele, dar nu indică o erupție iminentă.

"Nu credem că vulcanul va erupe – și vreau să subliniez asta cu majuscule", a declarat ea.

Într-o notă mai poetică, jurnalista de vinuri Eleni Kefalopoulou a concluzionat:

"Dacă ar fi să mi se întâmple ceva, aș prefera să fie în Santorini, unde aș putea fi descoperită mii de ani mai târziu, ca la Pompei, decât să fiu lovită de o mașină în Atena."

×
x close