În anii trecuţi, la centrele de închirire a echipamentelor sportive din staţiunile montane era coadă. Acum, săniuţele şi schiurile au rămas pe rafturi mai bine de o lună şi jumătate. Lipsa zăpezii în lunile decembrie şi ianuarie va face ca acest sezon să fie cel mai slab din ultimii 10 ani pentru hotelieri.
Dacă anul trecut în luna ianuarie gradul de ocupare în staţiunile montane era de 80-90%, anul acesta, abia dacă mai ajunge la 20% in weekend-uri, pentru ca în cursul săptămânii, aproape niciun turist nu a călcat pragul hotelurilor şi pensiunilor, în lipsa zăpezii.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ianuarie 2013 in statiunile de la munte au ajuns aproape 470.000 de turişti. Anul acesta, numărul lor nu va depăşi 170.000, apreciază specialiştii din turism. Diferenţa de aproape 300.000 de clienti înseamnă pentru hotelieri pierderi de un milion de euro pe zi.
Turoperatorii spun că pierderile ar fi mult mai mici dacă oferta din staţiunile montane ar include mai multe posibilităţi de agrement, ca de exemplu, parcuri de distracţie sau centre de relaxare.
În speranţa că vor atrage mai multi clienti, şi instructorii de schi au tăiat din preţuri, oferind reduceri de pana la 20%. Însă nici aşa românii nu s-au lăsat înduplecaţi să plătească o vacanţă în România, fără pic de zăpadă şi s-au reorientat rapid catre staţiunile montane din străinatate. De ani buni, Austria este destinaţia preferată, datorita infrastructurii impecabile şi a preţurilor adaptate condiţiilor.
Consultantul turistic Răzvan Pascu, despre problemele din turism: