Antena 3 CNN Life Travel Curtea Domnească a Țării Românești își așteaptă vizitatorii, de sărbători

Curtea Domnească a Țării Românești își așteaptă vizitatorii, de sărbători

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 19:01 30 Noi 2023 Modificat la 19:01 30 Noi 2023
New Project - 2023-11-30T190113.759

Căsuțele pentru Târgul de Crăciun al orașului Târgovișe au fost pregătite pentru deschiderea care va avea loc pe 3 decembrie. Târgul de Crăciun al vechii curți domnești este amplasat în zona centrală a orașului, pe platoul din fața Prefecturii, până la Hotelul Valahia - în zona construită în anii '80 pentru a transforma orașul într-o destinație turistică de top. 

Fiind unul dintre cele mai importante orașe istorice și foarte aproape de București, Târgoviștea a fost, mulți ani, ceea ce astăzi numim "destinație de city break", iar noile investiții au ridicat din nou orașul la potențialul pe care îl acea înainte de 1995, când numărul vizitatorilor a scăzut mult față de anii '80. Unul dintre cele mai importante hoteluri este Valahia, construit strategic, în 1980, chiar între zona veche a orașului și cea nouă, astfel încât să poată primi inclusiv delegații oficiale și oaspeții cei mai importanți care ajungeau în România și mergeau să viziteze Curtea Domnească de la Târgoviște. Hotelul e amenajat și astăzi, după multe investiții, la standardele care l-au făcut celebru înainte de 1990, rămânând cel mai important din oraș.

Căsuțele, decorațiunile, plasele de lumini și vrazii de Crăciun împodobesc acum platoul care se întinde din punctul central - Hotelul Valahia - și Palatul Prefecturii. Deschiderea Târgului de Crăciun de la Târgoviște va avea loc pe 3 decembrie, cu un spectacol-surpriză.

Graruit la muzee, de 1 Decembrie

În această perioadă, vizitarea muzeelor Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște se va face cu un program special, iar mâine, cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie,  Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Tiparului şi al Cărții Vechi Românești, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanței”, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa – Atelier „Gheorghe Petrașcu” și Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi se vor putea vizita gratuit.

Curtea Domnească de la Târgoviște a fost una dintre atracțiile secolului trecut, uitată aproape total în ultimele două decenii. Foarte aproape de București, Curtea cu Tunul Chindiei este emblematică pentru inima României, fiind capitala Țării Românești și simbol al rezistenței țării noastre, chiar și în vremurile cele mai tragice pentru români. 

Excursiile de o zi până la Târgoviște erau ceva obișnuit înainte de 1990, iar de la Târgoviște, mulți călătoreau mai departe, spre zona montană din nordul județului Dâmbovița. La fel procedau și cei din Târgoviște, pentru care legătura cu muntele se făcea, de obicei, cu trenul. 

Mergând pe urmele Brâncovenilor, din Bucureşti şi împrejurimi, până la Sinaia – aleasă de familia regală de Hohenzollern, pentru a deveni staţiune turistică de lux, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea – observăm cum istoria şi-a pus amprenta de netăgăduit pe palatele brâncoveneşti şi pe vechile conace boiereşti. 

Stilul arhitectural defineşte foarte clar zonele istorice ale României. Muntenia este reprezentată de celebrul stil brâncovenesc și de derivatul lui, stilul neoromânesc, pe care le putem descoperi la fiecare pas, din Capitală, până în zonele montane. Mergând de la Târgoviște spre Sinaia, la poalele Bucegilor, zona localităților Pietroșița și Moroeni este cea de unde pornește tunelul săpat în munți acum 100 de ani, pentru a lega Curtea Domnească de prima stațiume montană regală, pe calea ferată. 

Proiectul lansat de regele Ferdinand a fost oprit imediat după cel de-al doilea război mondial și de atunci s-au țesut legende în jurul locului misterios care a fost lăsat în uitare. Zona este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, fiind cel puțin la fel de frumoasă ca Valea Prahovei.

×
x close