Antena 3 CNN Life Travel Crăciun în Bucovina. Bunătăţile tradiţionale pe care le poţi face chiar la tine acasă

Crăciun în Bucovina. Bunătăţile tradiţionale pe care le poţi face chiar la tine acasă

O.P.
2 minute de citit Publicat la 10:06 23 Dec 2014 Modificat la 10:06 23 Dec 2014
a48ab474f1ded80d9c118575706500325.jpg
Românii care aleg să îşi petreacă sărbătorile în Bucovina sunt aşteptaţi cu tradiţiile şi bucate specifice locului. Nici cei care au ales pârtiile de ski din Mălini, judeţul Suceava nu vor fi mai prejos.

Bucovinenii le-au pregătit o mulţime de surpize de Crăciun: de la mâncărurile delicioase, până la excursii în locuri de o frumuseţe impresionantă.



Pofticioşilor care nu au cum să ajungă în Bucovina în acest an le oferim mai multe reţete de mâncăruri tradiţionale din zona Bucovinei:

Prăjitură rădăuţeană
:
  • 600-620 g de faina;
  • 5 oua;
  • 600 ml de lapte;
  • 525-560 g de zahar;
  • 450 g de unt;
  • 4 linguri de cacao;
  • 1 lingura de amoniac;
  • 1/2 plic praf de copt;
  • 4 linguri de gris;
  • coaja si zeama de lamaie;
  • 5 linguri de zahar pudra.
  • Mod de preparare:
  • se bate un ou cu zaharul pudra, apoi se adauga 1 lingura de cacao, 125 g de unt, amoniacul stins cu 100 ml de lapte si se bate; se pun apoi 500 g de faina si se fac 2 foi care se coc pe dosul tavii;
  • separat, se bat 4 albusuri de ou, adaugandu-se, treptat, 4 linguri de zahar, batandu-se in continuare, pana se intareste bine; se adauga galbenusurile si 4 linguri de faina, amestecata in prealabil cu praful de copt; compozitia rezultata se coace in tava;
  • se pun la fiert 500 ml de lapte, peste care se toarna grisul, fierbandu-se pana se ingroasa; 250 g de unt se freaca cu 200 g de zahar, se adauga coaja si zeama de lamaie, apoi grisul, si se amesteca, pana rezulta o crema;
  • se pregateste o glazura: se fierb 3 linguri de apa cu 3 linguri de zahar si 3 linguri de cacao, se adauga 100 g de unt si se amesteca repede, pentru a se omogeniza compozitia cat e calda;
  • foile coapte se insiropeaza si se asambleaza: o foaie maro, crema, o foaie galbena, crema, foaie maro si glazura.

  • Tochitura suceveana
  • 600 g de carne de porc;
  • 300 g de carnati bucovineni;
  • 250 g de branza;
  • 100 g de untura;
  • 50 g de sare.
  • carnea se taie in bucatele si, alaturi de carnati, se pune la fiert in apa cu sare;
  • cand a scazut bine apa, carnatii se taie si se pun, cu tot cu bucatile de carne, intr-o tigaie cu untura; se lasa sa se prajeasca pana la rumenire;
  • se serveste apoi pe farfurie, cu branza de oi si mamaliguta.
  • Sarmalute bucovinene cu hribi
  • 500 g de hribi uscati;
  • 1,5 kg de varza;
  • 150 g de ceapa;
  • 100 g de orez;
  • 50 g de bulion;
  • 1 legatura de marar;
  • 1 fir de cimbru;
  • 25 g de sare;
  • 2 g de piper.
     
  • buretii se pun la inmuiat, dupa care se trec prin masina de tocat;
  • ceapa se taie si se caleste; mararul se toaca;
  • se adauga apoi peste ciuperci, impreuna cu orezul, cimbrul, bulionul, sarea si piperul;
  • cu amestecul obtinut se umplu foile de varza si se fac sarmalele, care se pun la fiert.
  • ×
    Etichete: Crăciun traditii
    x close