Antena 3 CNN Life Travel Descoperă istoria românilor. Complexul Brâncovenesc Râmnicu Sărat a fost restaurat cu fonduri U.E.

Descoperă istoria românilor. Complexul Brâncovenesc Râmnicu Sărat a fost restaurat cu fonduri U.E.

S.T.
1 minut de citit Publicat la 12:50 21 Noi 2015 Modificat la 12:50 21 Noi 2015
rtttt.jpg
Secole întregi de istorie tumultuoasă se regăsesc în Complexul Brâncovenesc din municipiul Râmnicu Sărat. Construcţia a fost edificată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu unchiul său, Mihail Cantacuzino Spătarul, între 1690 şi 1697, în stilul care s-a impus apoi în arhitectura românească sub numele de stilul brâncovenesc.

Azi, complexul este format din Casa Domnească, Stăreţia mănăstirii, corpuri de chilii şi o biserică pictată în foiţă de aur de celebrul zugrav Pârvu Mutu. Mănăstirea de pe vremuri a avut un dublu rol extrem de important în istorie, atât spiritual, cât şi militar. Dar azi povestea se spune într-un cadru complet nou.

Complexul Brâncovenesc Râmnicu Sărat a fost restaurat cu peste 1,2 milioane de euro din fonduri europene obţinute prin programul Regio şi va fi deschis publicului la finalul acestui an. Autorităţile consideră că, fără finanţarea europeană, românii nu ar fi putut redescoperi acest crâmpei de istorie.

Proiectul, un parteneriat între municipalitate şi Parohia Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", a presupus restaurarea culturală şi arhitecturală a întregului ansamblu. În clădirile proaspăt renovate va funcţiona Muzeul de Istorie din Râmnicu Sărat.

Complexul Brâncovenesc din Ramnicu Sărat îşi recapătă astfel locul pe harta punctelor de interes istoric, cultural şi religios a României, şi reprezintă, cum spunea Nicolae Iorga, "opere de artă ce nu se pot lăuda îndeajuns".

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu"

×
x close