Azi, complexul este format din Casa Domnească, Stăreţia mănăstirii, corpuri de chilii şi o biserică pictată în foiţă de aur de celebrul zugrav Pârvu Mutu. Mănăstirea de pe vremuri a avut un dublu rol extrem de important în istorie, atât spiritual, cât şi militar. Dar azi povestea se spune într-un cadru complet nou.
Complexul Brâncovenesc Râmnicu Sărat a fost restaurat cu peste 1,2 milioane de euro din fonduri europene obţinute prin programul Regio şi va fi deschis publicului la finalul acestui an. Autorităţile consideră că, fără finanţarea europeană, românii nu ar fi putut redescoperi acest crâmpei de istorie.
Proiectul, un parteneriat între municipalitate şi Parohia Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", a presupus restaurarea culturală şi arhitecturală a întregului ansamblu. În clădirile proaspăt renovate va funcţiona Muzeul de Istorie din Râmnicu Sărat.
Complexul Brâncovenesc din Ramnicu Sărat îşi recapătă astfel locul pe harta punctelor de interes istoric, cultural şi religios a României, şi reprezintă, cum spunea Nicolae Iorga, "opere de artă ce nu se pot lăuda îndeajuns".
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu"