Unul dintre cele mai frumoase circuite turistice se poate face pe traseul care leagă Cetatea Deva de Castelul Corvinilor, de cetățile dacice și două dintre cele mai speciale biserici medievale, unice în lume, ca arhitectură: biserica de la Densuş şi Rotonda, de la Geoagiu. Castelului Corvinilor, din Hunedoara, este cea mai mare fortăreață din țară, iar Cetatea Deva se află la 90 de kilometri distanță. De la Deva se poate pleca spre Densuș, apoi spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Biserica Rotonda de la Densuș este un monument arhitectonic unic în lume, nu doar în spațiul românesc. În aceeași zonă se poate vizita și Cetatea Colț, care a fost sursă de inspirație a romanului „Castelul din Carpați”, scris de Jules Verne. Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala romană a provinciei Dacia, Santamaria-Orlea, cea mai mare biserică medievală din Țara Hațegului, și Sarmizegetusa Regia ar putea încheia cu succes unul dintre cele mai frumoase circuite culturale din țară.
Cel mai important este situl arheologic Sarmizegetusa Regia, situat în satul Grădiștea de Munte din județul Hunedoara, atrage vizitatori din toată lumea. Cei care vin la Sarmizegetusa Regia caută lucruri diferite, în funcție de preferințe: mister, istorie, urmele unei culturi apuse, metale prețioase sau... energii. Inițial se credea că sunt șapte temple aiai, dar cercetările au continuat și s-a mai descoperit un templu, în ultimii ani. În următorii ani, cetatea dacilor se va restaura cu fonduri din PNRR, urmând să devină una dintre cele mai spectaculoase din Europa.
Pe urmele zânelor și ale dinozaurilor
Țara Hațegului înseamnă și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, și tărâmul mitic al dacilor, unde, la fiecare pas, se poate găsi o poveste de mult uitată, despre strămoși. Zone din inima Munților Retezat adăpostește ruine antice, fortificații medievale, biserici de piatră, având cea mai mare densitate de situri culturale din țară. Este un ținut cu numeroase basme și legende, tradiții și superstiții, dar și o zonă cu peisaje superbe, cu sute de hectare de pădure și aer curat. Pasionații de istorie naturală pot merge aici și pe urmele dinozaurilor, ale căror fosile au fost descoperite în geoparcurile din Hațeg.
Un circuit de trei zile poate include traseul de la Sibiu la Mănăstirea Prislop, mergând apoi spre Hațeg. O excursie în Țara Hațegului poate fi dedicată naturii și gastronomiei locale. Iubitorii de natură se pot bucura aici de Pădurea cu Zimbri (Slivuț), de frumusețile Parcului Național Retezat și de natura sălbatică din jurul Cascadei Lolaia. Iar amatorii de gastronomie se pot opri să viziteze gospodăriile tradiționale, unde se pot degusta celebrii cârnați „Virșli”, specifici Hunedoarei, făcuţi conform unei rețete vechi de sute de ani.