Antena 3 CNN Life Travel „Cineva va fi rănit sau ucis”: Acest traseu a fost închis în 1987, dar turiștii încă își riscă viața pentru a urca „scările spre cer”

„Cineva va fi rănit sau ucis”: Acest traseu a fost închis în 1987, dar turiștii încă își riscă viața pentru a urca „scările spre cer”

scarile haiku hawaii
Scările Haiku din Hawaii, numite și „scările spre cer”. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    09 Sep 2024   •   11:55

Cel mai controversat loc natural din Hawaii a devenit din nou un centru de preocupare, 14 persoane fiind arestate recent pentru că au accesat scările Haiku de pe insula Oahu, potrivit oficialilor, transmite CNN.

Acestea sunt frumoase, dar extrem de riscante: 4.000 de trepte metalice, construite de marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și abandonate nu după mult timp. Situate într-o zonă izolată din Kaneohe, singura modalitate de a accesa scările este printr-o drumeție periculoasă.

„Este incredibil de lipsit de respect și egocentric ca cineva să se afle pe scările Haiku sau pe traseul Middle Ridge Trail, când a fost foarte clar că aceste zone sunt interzise din motive de siguranță și de protecție a resurselor naturale”, a declarat Jason Redulla, șeful Diviziei de conservare și aplicare a resurselor din Hawaii (DOCARE), într-o declarație, care conținea avertismentul amenințător că „cineva va fi rănit sau ucis”.

Potrivit DOCARE, toate persoanele arestate în ultima săptămână au fost acuzate de încălcarea proprietății, o infracțiune care poate duce la o pedeapsă de până la 30 de zile de închisoare. Opt dintre cei 14 au fost arestați pe 3 septembrie, deși nu este clar dacă făceau drumeții împreună.

„Este periculos pentru oameni să intre în zona de construcție și periculos pentru ei să încerce să coboare pe creastă. Ei trebuie să se gândească la consecințe dacă cineva este rănit, sau mai rău, și are nevoie de salvare. Este un loc dificil de ajuns pentru primii respondenți, ceea ce ar putea întârzia tratamentul medical”, a declarat Redulla.

 „Scările spre cer” au fost închise publicului în 1987

Scările Haiku, numite uneori „scările spre cer”, au fost închise publicului în 1987. Însă rețelele de socializare au adus o oarecare faimă acestei destinații riscante, îndrăzneții YouTuberi și Instagrammeri lăudându-se cu priveliștile superbe din vârful traseului montan înalt, scările părând uneori să dispară în ceața de deasupra.

Potrivit DOCARE, excursioniștii au folosit frânghii de cățărare pentru a ajunge la scări.

Faima scărilor a adus bătăi de cap comunității locale, inclusiv intruși, costuri suplimentare de securitate și salvări riscante ale excursioniștilor care au fost răniți în zona izolată.

În 2021, Consiliul Local Honolulu a votat pentru înlăturarea scărilor Haiku. Lucrarea a fost făcută pe bucăți, cu câte o secțiune a scărilor desprinsă de pe versantul muntelui și apoi îndepărtată cu elicopterul.

Un grup local numit Friends of the Haiku Stairs (Prietenii scărilor Haiku) se opune îndepărtării scărilor, susținând că procesul de 2,5 milioane de dolari este prea costisitor.

O parte din lucrările de deconstrucție fuseseră finalizate atunci când Curtea de Apel din Hawaii a emis o interdicție temporară la începutul acestui an.

×
Citește mai multe din Travel
» Vezi toate știrile din Travel
Cele mai noi știri
Parteneri
x close