Antena 3 CNN Life Travel Cetățile dacilor și misterele lor

Cetățile dacilor și misterele lor

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 16:07 05 Iul 2024 Modificat la 16:08 05 Iul 2024
cetatea dacic? Sarmizegetusa Regia - monument UNESCO
Peste 67.000 de turişti au vizitat, anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia - monument UNESCO. Sursă foto: Diana Scarlat

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Hunedoara și una dintre marile enigme ale lumii.

Peste 67.000 de turişti au vizitat, anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia - monument UNESCO ce încă mai ascunde mistere neelucidate de arheologi și de istorici. Kosonii – monedele de aur ale dacilor – se găsesc și acum în apropierea cetății din Munţii Orăştiei.

De mai mulți ani s-a interzis „vânătoarea” de kosoni, după ce mulți localnici și căutători de comori s-ar fi îmbogățit, fără să declare averile pe care le-au găsit. Dar cetatea are și o puternică încărcătură spirituală, iar mulți dintre vizitatori cred că acolo se pot încărca energetic.

Administratorii monumentului le-au interzis vizitatorilor să se așeze pe jos, în ultimii ani, după ce în cetate au început să apară sute de căutători de energii pozitive care efectiv blocau accesul în sit. Dar au existat și câteva incidente legate de acest crez al unora dintre „fanii” cetății.

În mai 2019, actorul neozeelandez Manu Bennett, cunoscut pentru rolurile din filmele „Spartacus” şi „Hobbitul”, a vizitat Sarmisegetusa Regia, unde a intrat în perimetrul interzis pentru a face un dans ritualic „haka”, dezbrăcat. Actorul a scris apoi, pe contul său de socializare: „Acest loc are o puternică încărcătură spirituală”.

Cercetările continuă

Dincolo de comorile dacilor care încă sunt ascunse în cetate și în împrejurimi, sau de încărcătura energetică, Sarmizegetusa este o comoară și pentru arheologii care an de an mai descoperă câte o noutate.

„Începând cu anul 2017 au fost identificate primele elemente ale noului templu. Ulterior, an de an au fost făcute cercetări arheologice șii sperăm să mai facem descoperiri importante”, a explicat Răzvan Mateescu, coordonatorul științific al Șantierului Arheologic Cetățile Dacice din Munții Orăștiei.

În 2021, echipa de cercetare a anunțat oficial că pe terasa a IX-a s-au descoperit vestigiile unui nou templu, al optulea documentat pentru zona sacră de la Grădiştea de Munte, iar cercetarea continuă.

Accesul spre situl arheologic de la Grădiştea de Munte se face pe un drum judeţean asfaltat, pe ruta Orăştie-Costeşti-Grădiştea de Munte, până la o parcare publică amenajată la câteva sute de metri distanţă de intrarea în cetate.

Situl se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013, între timp aici fiind instituite un regulament de vizitare, paza monumentului şi un serviciu de prim-ajutor cu paramedici civili din cadrul Asociaţiei Salvital Hunedoara, asigurat pentru zilele sfârşitului de săptămână, atunci când numărul turiştilor este mai mare. Cetatea poate fi vizitată acum după programul de vară, până pe data de 30 septembrie accesul turiştilor în perimetrul monumentului istoric fiind posibil zilnic între orele 9:00-20:00.

×
x close