Antena 3 CNN Life Travel Cetatea Nessebar, un monument UNESCO pe malul Mării Negre

Cetatea Nessebar, un monument UNESCO pe malul Mării Negre

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 21:30 31 Iul 2023 Modificat la 08:29 01 Aug 2023
New Project (97)

Nessebar este o mică peninsulă cu un farmec aparte, dar a fost mereu și un punct strategic de apărare a țărmului Mării Negre. Așa se face că au fost descoperite dovezi ale locuirii acestui spațțiu încă de acum 9 milenii. Astăzi este un adevărat muzeu interactiv în aer liber, cu foarte multe monumente istorice și locuri pitorești, la fiecare pas.

Poate fi considerat un orășel grecesc, pentru că influența vechii civilizații a rămas nealterată de trecerea timpului. Aici au fost ridicate peste 40 de biserici de piatră, pe o suprafață de numai 850 de metri lungime și 365 de metri lățime, cât măsoară peninsula. Au ramas numai 26 dintre ele, multe fiind astăzi doar ruine. Cetatea Nessebar este situată la 350 de kilometri distanță față de București. Orașul a fost fondat pe locul străvechii așezari de pescari Mesambria, din vremea tracilor, fiind unul dintre cele mai vechi din Europa.

Ruinele antice, bisericile din secolele 12-13, casele din perioada renascentistă și stradutele inguste, pietruite, pe marginea cărora comerciantii bulgari își ademenesc turistii cu produse tradiționale, contrastează cu viața contemporană.Vilele și hotelurile de trei și patru stele sunt alese de turiștii care vor să se cazeze chiar în acest loc, pentru a gusta din enigma vechii cetăți de la malul mării. Dar există și alternative, pentru cei care acceptă cazarea în zona nouă a Nessebarului, fiind sute de hoteluri atât în Nessebar, cât și în Sunny Beach – una dintre cele mai populare stațiuni de pe litoralul bulgăresc, situată în imediata apropiere.

Nessebar a fost numit „Perla Mării Negre”. Aici se poate vizita Biserica cu trei altare, a Sfântului Ioan Botezătorul, care a fost ridicată în secolul al X-lea, conform unor estimări ale arheologilor și ale istoricilor. Loc de pelerinaj și atracție pentru turiștii care ajung aici este și Biserica Sfintei Fecioare Maria, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni, pictată în secolul al XIII-lea - „Sfânta Maria cea Neagră”. Se spune că a fost adusă aici de la Muntele Athos şi ar mai exista două reprezentări de acest fel în lume.

Vechile biserici nu sunt singurele construcții care amintesc de Grecia. Pe faleza din zona opusă intrării principale în cetate sunt foarte multe terase, chiar pe malul mării, care recompun atmisfera de astăzi a Greciei. Totul pare inspirat din insulele grecești, inclusiv culorile alese pentru decoruri, dar și gastronomia, care se combină perfect cu cea bulgărească, dar și cu cea turcească, uneori chiar și cu cea românească.

×
x close