Cetatea Alba Carolina a primit "Recenzia de aur - 2023" din partea Google Maps, a anunţat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.
Obiectivul din Alba Iulia a primit nota 4,8 din 5, în urma a peste 31.300 de comentarii lăsate de turişti.
"E o mare bucurie pentru Alba Iulia să primească această distincţie din partea Google, cu atât mai mult cu cât Cetatea Noastră a primit cea mai mare notă (4,8 din 5) dintre toate obiectivele turistice câştigătoare, clasându-se peste Castelul Peleş sau Cetatea Oradea şi la egalitate cu Palatul Culturii din Iaşi", a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, edilul din Alba Iulia.
Gabriel Pleşa a opinat că, dincolo de note, rămân "aprecierile excelente" ale turiştilor care vizitează oraşul.
"Dincolo de nota în sine, rămân aprecierile excelente ale zecilor de mii de turişti care ne vizitează, un motiv în plus să dezvoltăm turistic Alba Iulia, pentru că asta înseamnă nu doar vizibilitate, înseamnă resurse importante pentru economia locală (unităţi de cazare, restaurante, localuri şi alte afaceri conexe), dar şi fonduri suplimentare la bugetul oraşului", a spus primarul.
Cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, fortificaţia bastionară din Alba Iulia a fost ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Aceasta ar fi trebuit să devină principala fortificaţie a Transilvaniei, fiind construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirată de sistemele concepute de mareşalul Vauban, arhitect militar francez.
Fortificaţia avea rol atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, cât şi de consolidare a puterii habsburgice în teritoriile ocupate. Cetatea bastionară, apărată de trei sisteme de fortificaţii, are forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată.
Intrarea în cetate se făcea prin şase porţi, decorate cu statui şi reliefuri. Trei dintre porţi erau spre oraş, iar celelalte trei erau spre câmpul de instrucţie.