Cu o asemenea mostenire, nu este de mirare ca Praga este plina de berarii, pub-uri si baruri, care ofera o mare varietate de tipuri de bere. La Pivovarský Klub si Pivní Galerie gasesti aproape doua sute de sortimente!
In oras sunt si cateva berarii vechi, in care poti degusta bere ceheasca traditionala. Cea mai renumita este U Zlateho tygra, din imediata apropiere a Pietii din Orasul Vechi. Aici l-a invitat Václav Havel pe Bill Clinton sa bea o bere, in 1994. Un alt local “classic” este U Cerneho vola, situat langa castel.
Un gen de local tipic cehesc este tank-pub-ul, unde se serveste bere nepasteurizata. Multa vreme, doar cateva pub-uri din Praga serveau acest tip de bere, pentru se strica in cateva zile. In ultima vreme, s-au inmultit, semn ca si consumul de bere a crescut! Incearca la U Pinkasu, pub ascuns dupa coltul din Pietii Wenceslas. Hostinec U Templáře este unul dintre putinele localuri care au scapat de atacul "hoardelor" de turisti din zona Orasului Vechi. Aici poti bea bere Pilsner Urquell, nepasteurizata. Multi spun ca aceasta bere amaruie ar fi cea mai buna din Cehia. Restaurantul alaturat, Amos, ofera o delicioasa rata bohemiana si friptura de porc cu varza murata.
Bine de stiut: cifrele tiparite pe eticheta de bere nu indica gradele de alcool, ci cantitatea de malt utilizata in procesul de fabricare. Evident, cu cat este mai mult malt, cu atat Berea este mai tare. O bere cu inscriptia 10 are cam 4% alcool, una cu 12 are cica 5% alcool. Berea ceheasca este disponibila in sortimente de la 6 grade la 19 grade, cea mai comuna fiind cea de 10 si 12 grade. De Catalina Alberti
Oferta circuit Praga-Viena 2014
De la 199 euro/luna, transport cu autocar modern, cu climatizare, 5 nopti cazare in hoteluri de 2-4*, ghid insotitor din partea agentiei pe traseu, Christian Tour Tel. 021 211 11 39, www.christiantour.ro.