Centrul istoric al orașului Constanța și faleza oferă foarte multe posibilități de a petrece timpul liber. Aceste locuri sunt încărcate de vestigii ale istoriei milenare a localității antice de la malul Mării Negre, dar și presărate cu zone de agrement și de distracție pentru toate vârstele și toate gusturile.
Lupa Capitolina, celebra statuie care spune povestea Imperiului Roman și a nașterii poporului român, poate fi punctul de pornire într-o minunată excursie pe urmele vechiului Tomis. Coborând spre faleză, se poate face o oprire în centrul vechi al orașului, la una dintre terasele pe care le veghează statuia poetului Ovidiu, exislat aici, cu două milenii în urmă.
Foarte aproape de centrul istoric se află Marea Moschee, care poate fi vizitată în timpul programului pentru publicul larg. Este foarte important să se respecte cerințele referitoare la îmbrăcăminte și comportament, în interior. Principalul punct de atracție pentru turiștii care ajung aici este turnul care oferă o imagine panoramică asupra orașului.
Construcția a fost începută în anul 1910, iar printre cele mai valoroase opere de artă care pot fi admirate în interior sunt pictura murală și covorul oriental cu o vechime de peste 200 de ani. Covorul a fost primit ca donație din partea Turciei, fiind adus de pe insula Ada Kaleh. Are 144 de metri pătrați și peste 490 de kilograme și a fost lucrat manual, în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, fiind inițial proprietatea sultanului Abdul Hamid.
De la Marea Moschee se poate coborî spre Portul Tomis și spre faleză. O urcare în roata panoramică este binevenită, pentru a vedea de sus, din altă perspectivă, zona de agrement a vechiului Tomis. Durează aproximativ 7 minute o rotație completă și se pot face fotografii superbe, deasupra mării.
Din Portul Tomis se poate ieși într-o scurtă excursie pe mare, cu una dintre ambarcațiunile care au astfel de oferte pentru grupurile de turiști. Se organizează inclusiv petreceri pe yacht, pentru grupurile de turiști, iar rezervările trebuie să fie făcute din timp.
Un loc excelent de promonadă este faleza din Constanța, iar în curând va fi deschis și Cazinoul construit în 1910, după ce se vor finaliza lucrările de renovare (Compania Națională de Investiții, care finanțează lucrările, estimează că se va putea vizita de la 1 august, anul acesta). Dar întreaga zonă a falezei, între roata panoramică și celebrul monument care încă este în stadiu de reabilitare, e un adevărat muzeu în aer liber, ideal pentru plimbări pe malul mării.
Cele mai frumoase muzee
Și Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța merită să fie vizitat, mai ales pentru că aici se află vestigiile unor importante edificii antice din zona de sud-vest a falezei, între intrările nr. 1 și 2 în portul actual, de-a lungul străzii „Termele romane”. Este cea mai importantă zonă din punct de vedere istoric și arheologic, iar piesa de rezistență este Edificiul cu mozaic descoperit la jumătatea secolului trecut.
Muzeul deține foarte multe expoziții permanente și temporare care oferă vizitatorilor o adevărată incursiune în lumea antică din aceste locuri încărcate de istorie, de la malul Mării Negre.
Nu în ultimul rând, într-o excursie de o zi la Constanța se poate face un popas și la Delfinariu, unde spectacolele sunt impresionante, mai ales pentru copii. Aici s-a născut, recent, un pui de delfin – numit Baby -, ceea ce se întâmplă foarte rar în microrezervațiile de acest tip. Delfinii sunt mamifere marine care nasc pui vii și alăptează, iar inteligența lor este încă obicet de studiu pentru oamenii de știință.
Cei opt delfini de la muzeul acvatic din Constanța comunică perfect cu oamenii care se ocupă de îngrijirea lor, făcând spectacole fascinante, iar micuțul Baby s-a adaptat perfect în compania adulților, astfel încât poate fi admirat de spectatori, în timpul show-urilor.