Românii au avut anul acesta un buget generos pentru petrecerea sărbătorilor. Cei mai mulţi au ales să-şi petreacă Crăciunul şi Revelionul la munte, iar hotelurile şi pensiunile din staţiunile montane au fost neîncăpătoare.
Anul acesta românii au ales să plece de acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă. Aproape 140.000 de oameni şi-au planificat vacanţa în staţiunile montane, iar cheltuielile au fost pe măsură: 22 de milioane de euro pentru distracţia de Crăciun şi Revelion. Pensiunile, vilele turistice şi motelurile au fost pline de turişti.
De Crăciun gradul de ocupare a locurilor de cazare fost de 60-80%, iar la sfârşit de an peste 80%. Românii nu s-au zgârcit la bani de sărbători, dar au ales să-i cheltuiască în scurt timp.
Cei care şi-au planificat vacanţa de Crăciun, au ales un sejur de 4 zile, în timp ce vacanţa de Revelion a durat între 5 şi 7 zile. În 2014 mulţi au preferat pensiunile din zona rurală.
În perioada Crăciunului, 60 de mii de turişti s-au cazat în pensiunile de la ţară, iar de Revelion locaţiile tradiţionale au fost ocupate de 80 de mii de turişti. Cheltuiala medie pentru un sejur de Crăciun la pensiuni a fost de aproximativ 600 de lei, în timp ce pentru Revelion suma medie alocată a depăşit 800 de lei de persoană.
Datele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural arată că românii au fost consecvenţi preferinţelor din anii trecuţi. Pentru sărbătorile din 2014 au preferat zonele montane din judeţul Braşov precum Bran-Moieciu-Fundata, staţiunile de pe valea Prahovei, dar şi locaţii pitoreşti din zona Sibiului sau a Maramureşului.