Bucataria malteza reflecta istoria insulei, fiind influentata de toate culturile care au poposit pe insula. Este un amestec de gastronomie mediteraneana, siciliana si nord-africana, iar rezultatul este extraordinar de delicios.
Majoritatea restaurantelor din statiunile agglomerate, precum Sliema sau St.Julians gatesc in special pentru turistii englezi, asa ca daca vrei sa testezi savuroasele mancaruri traditionale este bine sa “migrezi” spre zonele rurale, mai putin turistice.
Degustarile tale trebuie sa includa, pe langa traditionaal tocana de iepure si produsele de patiserie, urmatoarele bunatati:
Hobz Biz- Zejt – in traducere literara inseamna paine cu ulei, dar este mai mult decat atat. Este o paine rustica mediteraneana, cu coaja crocanta, stropita cu ulei de masline si umpluta cu o combinatie de ingrediente care includ capere, ansoa, ton, masline si un sos de rosii dulce. Sfatul nostru este sa incerci varianta de chifla umpluta cu bucatele mici de Gbejna, branza de capra picanta, care da o aroma speciala acestui „sandvici” maltez.
Timpana este o combinatie de doua feluri de mancare iubite de maltezi: macaroane si carnea de la sosul bolognez. Straturile alternative de macaroane si carne se coc la cuptor pana devin aurii. Produsul final arata ca o placinta rumenita, este delicios si satios si, dupa o portie generoasa si un pahar de vin rosu, simti nevoia sa tragi un pui de somn!
Pastizzi este, cu siguranta, favoritul maltezilor. Ca o adevarata vedeta, are propria pagina de facebook. Aceste delicatese locale sunt preparate din aluat de patiserie impachetat sub forma uneo scoici care ascunde, in loc de perla, ricotta sau o crema picanta de mazare. Poate fi o gustare sau un aperitiv, depinde la cate bucati te poti opri din mancat.
Revelion Malta
De la 359 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 5 nopţi cazare în hotel de 4*, mic dejun, asistenţă turistică. Malta Travel, Tel. 021/318.59.93, www.malta.ro
De Catalina Alberti