România este în continuare o țară sigură pentru călătorii și vacanțe, iar în contextul actual al războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, turiștii români care își planificaseră vacanțe în zonele afectate de conflicte s-ar putea reorienta către pachete turistice în țară. Unele agenții de turism din România speră să crească și activitatea de incoming – aducerea străinilor în vizită, în țara noastră.
„S-ar putea ca turismul românesc să aibă de câștigat din această situație. Dacă ne gândim că sunt foarte multe zone din țară spre care s-ar putea îndrepta turiștii români sau chiar ar putea veni și străini, dacă se reintroduc controalele la granițe și sunt pericole în țări care până acum erau destinații de top, e posibil să vedem cum în perioada următoare vor fi mai multe cereri pentru vacanțe în România”, spune Adrian Voican, CEO Bibi Touring.
Cele mai afectate sunt acum țările din Orientul Mijlociu, având foarte mult de pierdut agențiile care făceau turism în Israelși aduceau turiști din această țară în România. Dar agențiile au observat și o scădere a numărului de cereri din partea românilor pentru alte destinații din acea zonă, precum Egipt sau Iordania, care erau în plină expansiune. În această perioadă încă sunt destul de mulți români în cele două țări, însă numărul cererilor pentru vacanțe în următoarea perioadă deja e în scădere. Reprezentanții agențiilor de turism afectate de această situație speră să se producă în cel mai scurt timp o revenire la trendul precedent și să fie doar o situație de moment, în care românii așteaptă să vadă cum evoluează situația din Orientul Mijlociu.
Dacă se va menține actuala tendință, se așteaptă o creștere foarte mare pentru vacanțele de Revelion, în timp ce Crăciunul este oricum o sărbătoare pe care foarte mulți români preferă să o petreacă în țară. Pe lângă localitățile turistice din România, agențiile se așteaptă și la o creștere a numărului de cereri pentru stațiunile montane din Bulgaria, țara vecină care nu este afectată în niciun fel de războaie sau de reintroducerea controalelor la graniță, din Spațiul Schengen.
Bulgaria era oricum în topul preferințelor românilor care vor să-și petreacă Revelionul în zone montane, în stațiuni de schi, dar acum li s-ar putea adăuga mulți dintre cei care în ultimii ani au ales destinații exotice sau stațiuni din Austria, Italia, Franța sau Elveția. Din perspectiva turiștilor care aleg stațiunile de schi, România nu este prima opțiune, în primul rând din cauza lipsei organizării pentru sporturile de iarnă, în timp ce Bulgaria a preluat de mulți ani modelul celor din vestul Europei.
Mai ales schiorii preferă să meragă în stațiuni care le oferă locuri de parcare și trasport în comun, ski-pass-uri cu acces pe toate pârtiile și pentru toate circuitele de transport pe cablu, care în România abia acum se organizează, doar în unele zone schiabile. În schimb, cei care nu merg la munte doar pentru schi au foarte multe oferte avantajoase și în stațiunile românești. Hotelurile și pensiunile organizează petreceri de Revelion cu surprize pentru oaspeți, iar pachetele turistice cu mai multe nopți de cazare sunt pentru toate gusturile. Prețul mediu pentru un pachet turistic de Revelion, atât în România, cât și în Bulgaria, este de 1.500-1.700 de lei de persoană, pentru 3 nopți de cazare, la hoteluri de 3 și 4 stele.