Antena 3 CNN Life Tratarea pacienților diagnosticați cu alcoolism

Tratarea pacienților diagnosticați cu alcoolism

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 14:36 29 Mai 2023 Modificat la 14:36 29 Mai 2023
New Project (5)
Tratarea pacienților diagnosticați cu alcoolism Sursa foto: Shutterstock

În acest articol poți descoperi care sunt modurile prin care un astfel de program, destinat persoanelor care suferă de alcoolism, poate ajuta pe cineva drag să depășească o perioadă dificilă.

  1. Perioada de detoxifiere

Perioada de detoxifiere este întotdeauna efectuată sub supraveghere medicală, din cauza simptomelor care o pot însoți. Aceasta poate dura între 2 și 7 zile, iar unii pacienți au nevoie de sedare pentru prevenirea sevrajului, sedare care poate include administrarea de carbamazepina. Detoxifierea se efectuează în cadrul unei clinici specializate sau chiar în spital, pacientul fiind internat pentru o monitorizare atentă.

  1. Stabilirea unui plan de tratament

În acest proces sunt implicate persoane specializate în tratarea dependenței de alcool. Împreună cu pacientul, vor fi stabilite și temporizate rezultatele pe care pacientul urmează să le atingă. Pentru aceasta, pacientul va primi recomandări legate de schimbările de comportament necesare pentru a preveni recidivarea, îi vor fi indicate tehnici de autocontrol și de relaxare și i se va recomanda continuarea terapiei.

  1. Consilierea psihologică

Consilierea psihologică sub forma terapiei individuale și de grup îl poate ajuta pe pacient să înțeleagă mai bine problemele pe care le are în legătură cu consumul de alcool și să primească sprijin psihologic pentru aspectele care țin de dependență.

Atunci când este posibil, pacientul și familia acestuia sunt consiliați în direcția efectuării de terapie familială. Multe dintre traumele care stau la baza consumului de alcool au legătură cu un mediu familial nefavorabil, iar sprijinul celor apropiați este considerat esențial pentru recuperarea pacientului tratat pentru alcoolism.

  1. Medicația orală

Există medicamente care îi pot ajuta pe pacienții diagnosticați cu alcoolism să nu bea, deși nu previn impulsul de a consuma alcool. De pildă, disulfiramul este o substanță a cărei combinație cu alcoolul determină simptome neplăcute: dureri de cap, greață și vărsături, înroșirea puternică a feței.

O altă substanță activă, care îi poate fi prescrisă pacientului care suferă de alcoolism, împiedică declanșarea stării de bine asociată consumului de alcool. Prin urmare, pacientul nu mai obține senzațiile euforice pe care le caută, iar consumul de alcool devine nejustificat. Aceste substanțe pot fi procurate numai pe bază de rețetă medicală.

  1. Medicația injectabilă

Unele dintre medicamentele menționate anterior sunt disponibile și sub formă injectabilă cu eliberare lentă. Ele pot fi administrate lunar, pentru o mai bună complianță a pacientului.

Astfel, mulțumită variantelor injectabile, nu există riscul ca, într-un moment dificil, pacientul să întrerupă tratamentul medicamentos pentru a se „recompensa” sau pentru a-și trata suferința psihică prin alcool, cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor orale cu administrare zilnică.

  1. Tratarea problemelor de sănătate psihică

Consumul de alcool este adeseori asociat problemelor de sănătate psihică. Tratarea adecvată a depresiei sau anxietății, prin psihoterapie și medicamentele, contribuie semnificativ la succesul pacientului diagnosticat cu alcoolism.

Pe măsură ce pacientul progresează în psihoterapie, nevoia de medicație orală scade, astfel încât, în timp, pacientul va putea fi ghidat să renunțe complet la aceasta.

  1. Tratarea problemelor de sănătate fizică

Alcoolismul se asociază unei game variate și generoase de probleme fizice de sănătate. Din fericire, multe dintre acestea se remediază complet sau parțial după întreruperea consumului de alcool.

Recuperarea trebuie supravegheată de către medic, care poate interveni cu o serie de instrumente care să îi ofere pacientului resursele necesare pentru o vindecare cât mai completă.

Este indicată monitorizarea periodică a pacientului aflat în recuperare; rezultatele din ce în ce mai bune ale analizelor reprezintă o încurajare binevenită pentru acesta.

  1. Susținerea spirituală a procesului de recuperare

Studiile au demonstrat că acele persoane dependente de alcool care se angajează în practicarea unor anumite practici spirituale se recuperează mai repede și au un risc mai mic de a suferi recăderi. Observația este valabilă și în cazul altor tipuri de adicție. Pentru acești indivizi, o atenție mai mare acordată practicilor spirituale este de natură să susțină procesul de recuperare.

Alcoolismul este o boală cu implicații ample asupra sănătății fizice și mentale a pacientului. Tratarea alcoolismului presupune o abordare complexă, adesea interdisciplinară, iar familia și prietenii joacă un rol important în recuperare.

×
Etichete: advertorial
x close