Stomatologii atrag atenția că guma de mestecat trebuie consumată întotdeauna după mese. În caz contrar, acest obicei nesănătos poate conduce la grave probleme de sănătate.
”Guma de mestecat are efecte pozitive asupra organismului nostru doar atunci când este consumată imediat după masă și atât. Este indicat ca după cel mult 30 de minute să ne oprim pentru că din acest punct devine un exces, iar acțiunea gumei asupra organismului devine dăunătoare.
Toți facem asta zilnic. Renunță la acest obicei nesănătos care cauzează ulcer
Consumată după masă, guma neutralizează PH-ul acid din gură și ajută la curățarea dinților de restul de mâncare”, susține medicul stomatolog Adrian Mina.
Stomatologul comentează și mitul conform căruia guma de mestecat ar proteja dinții de carii: ”Este aproape adevărat, dar nu guma este cea care previne apariția lor, ci saliva produsă de mestecatul gumei. În momentul în care mestecăm gumă, creierul nostru primește semnalul că începe procesul de digestie, iar acesta produce saliva de calitate care ne ajută să digerăm mâncarea mult mai repede și tot aceasta și spală dinții de resturile de mâncare”, spune specialistul.
Guma de mestecat consumată pe stomacul gol are efecte negative asupra organismului, avertizează specialistul: ”Crește aciditatea în gură, care dezvoltă un mediu propice apariției cariilor.”
Atunci când mestecăm gumă, stomacul primește un semnal pentru a produce sucul gastric necesar digestiei, însă neavând ce să digere, vor apărea problemele gastro intestinale, de pildă gastrite, care netratate pot conduce la ulcer sau la afecțiuni mai grave.