Antena 3 CNN Life Top 3 idei ce te vor ajuta să deţii o afacere sustenabilă 

Top 3 idei ce te vor ajuta să deţii o afacere sustenabilă 

sustenabilitate
Una dintre cele mai noi preocupări ale companiilor din zilele noastre este sustenabilitatea. Shutterstock.com
30 Aug 2024   •   11:41

Una dintre cele mai noi preocupări ale companiilor din zilele noastre este sustenabilitatea. Consumatorii îşi doresc tot mai mult produse din materiale durabile, iar angajaţii vor să lucreze pentru companii ce includ în misiunile lor şi impactarea cât mai mică a mediului înconjurător.

Viaţa modernă pe care o trăim se petrece astăzi, poate mai mult ca oricând, cu o viteză ameţitoare. Însă, chiar şi aşa, ne bucurăm să observăm că există şi obiceiuri sănătoase care se înrădăcinează adânc în viaţa şi conştiinţa noastră. 

Grija pentru planeta noastră a devenit astăzi o preocupare globală, de la copiii ce învaţă primele informaţii despre compost încă de la grădiniţă, până la marile companii care aplică schimbări majore pentru a reduce cât mai mult amprenta de carbon. 

Dacă simţi că încă nu deţii toate datele necesare pentru ca afacerea ta să menţină pasul în direcția sustenabilităţii, iată câteva idei ce te pot ajuta:

1. Fă sustenabilitatea o prioritate

Fie că îţi construieşti o afacere de la 0 fie deţii deja una, primul pas este să introduci sustenabilitatea în misiunea companiei. Primii pași au fost realizaţi odată cu instalarea coşurilor de gunoi pentru reciclare. Însă există mult mai multe lucruri pe care le poţi face în demersul tău de a avea o companie cât mai prietenoasă cu mediul. Unul din cele mai bune aspecte este faptul că, odată ce porneşti pe acest drum, deşi rezultatele la nivel global vor apărea mai greu, compania ta va avea beneficii cu efect rapid. 

Investind în materiale şi utilaje potrivite, vei evita risipa şi te vei bucura de produse de calitate pe termen lung. Acest lucru este valabil în orice domeniu, de la agricultură, unde cu ajutorul unui umidometru pentru cereale poţi păstra nivelul optim al produselor, până la Horeca, unde ingredientele certificate ecologic pot da preparatelor culinare un gust deosebit.

2.  Creează un produs ecologic

Dacă sustenabilitatea face parte din misiunea afacerii tale încă de la începutul său, ai posibilitatea de a crea un produs ecologic. Atunci când faci acest lucru, trebuie să ţii cont, în primul rând, de materialele folosite. Pe măsură ce selectezi materialele de la mai mulţi furnizori, îţi poţi face o listă cu producătorii etici. 

Iată câteva caracteristici de care trebuie să ţii cont:

● Sursă durabilă: practicile furnizorului au impact asupra durabilității unui produs. Achiziționează produse de la producători care au adoptat practici etice, ecologice. De exemplu, cumpără lemn sau hârtie de la un vânzător care plantează copaci pentru a-i înlocui pe cei pe care îi recoltează;

● Reciclabile, regenerabile sau biodegradabile: ori de câte ori este posibil, creează produse care sunt reciclabile, regenerabile sau biodegradabile. Foloseşte materialele care minimizează impactul lor asupra mediului, fără substanțe toxice care pot contamina apa și solul ori pot epuiza stratul de ozon. Cartonul și hârtia sunt exemple excelente, în special cele reciclate;

● Reutilizabil: Ia în considerare ambalarea produselor în ambalaje elegante, reutilizabile, dacă natura businessului tău permite asta. Optează pentru o pungă de pânză cu șnur sau o cutie de carton robustă, deoarece calitatea şi eleganţa lor le vor scădea şansele să ajungă într-o groapă de gunoi.

3. Depozitează şi livrează produsele în mod sustenabil

Odată ce ai un produs sustenabil, trebuie să utilizezi practici durabile şi pentru următorii paşi. Depozitează produsele într-o unitate care economisește apă și energie și ambalează-le în cutii de transport reutilizabile. Dacă este posibil, echipează instalația de depozitare cu panouri solare sau optează să lucrezi cu o terță parte care utilizează o sursă de energie regenerabilă. Când trebuie să scapi de produsele nevândute, ia în considerare donarea sau reciclarea acestora, astfel încât să eviţi risipa. 

Sperăm ca cele trei idei de mai sus să te inspire să-ţi faci afacerea cât mai prietenoasă cu mediul şi să te bucuri de rezultatele tale împreună cu întreaga ta echipă. Acestea vor veni atât pe termen scurt, cât şi lung, astfel încât te vei mândri cu acţiunile tale pentru multe generaţii de acum încolo. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close