Antena 3 CNN Life Timp liber Bucătăria dobrogeană, un răsfăț pentru toate simțurile. Turiștii sunt așteptați cu preparate tradiționale în Delta Dunării

Bucătăria dobrogeană, un răsfăț pentru toate simțurile. Turiștii sunt așteptați cu preparate tradiționale în Delta Dunării

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 20:56 02 Mar 2024 Modificat la 20:56 02 Mar 2024

Peștele, nelipsit de altfel din gospodăriile localnicilor, a ajuns să fie preparat în mii de feluri. Astăzi, meniurile Deltei sunt foarte diversificate, iar produse precum zacuscă, piftia sau chiar dulceața au la bază celebrul pește.

Mâncarea tradițională este unul dintre motivele pentru care turiștii se întorc în Deltă. Nici nu-i de mirare. Peștele, de pildă, a ajuns să fie gătit în feluri care nouă nici nu ne trec prin minte.

Aici, în paradisul dintre ape, ciorbă de storceag, malasolka, icrele proaspete, scrumbia pe grătar, afumată sau marinată fac parte din meniul zilnic al localnicilor și turiștilor.

Am poposit pentru câteva momente  alături de gazdă noastră, Octavian, un profesionist al bucătăriei lipovenești.

”Este comoară comestibilă, așa o numesc eu”, ne spune Octavian Leonte, manager Cherhana.

Rețelele după care lucrează sunt de la bunicii și străbunicii locului și oricât ne-am strădui noi să gătim acele produse, nu vor ieși la fel de gustoase.

Clienții Deltei sunt mulți, sunt diferiți, iar gusturile celor care ajung în paradisul dintre ape nu sunt comune, așa că Octavian s-a conformat.

”Avem familii cu copii mici și știți cum e... situația este mai delicată. Și atunci avem salată de vinete, fasole bătută, brânzeturi, mezeluri crud-uscate din carene de porc. Slănină afumată sau cu boia, cârnați crud-uscați de porc, produsele se găsesc porționate și pregătite să fie servite”, a mai explicat managerul.

Ne-am desprins cu greu și ne-am îndreptat spre un alt loc ispititor. Bucătăria lui Andrei. Chef Andrei. L-am găsit dând ultimele indicații pentru prânzul la care sunt așteptați peste 150 de turiști.

Să mergi în Delta și să nu mănânci ciorbă de peste sau storceag este că și cum n-ai ajuns acolo. Lipovenii spun că secretul unui storceag bun este că peștele să fie proaspăt. Aceeași regulă se aplică și legumelor.

Ciorba se drege cu multă smântână și gălbenuș de ou, iar rezultatul este savuros. La restaurantul lui Andrei este seară românească, iar preparatele din peste au un loc de cinste. Nu sunt uitați nici cei care preferă alte tipuri de carne.

×
x close