Antena 3 CNN Life Timp liber Turism Strategia de turism din România va fi schimbată, după 7 ani în care nu a dat rezultate. Din 150 de proiecte, doar 3 s-au finalizat

Strategia de turism din România va fi schimbată, după 7 ani în care nu a dat rezultate. Din 150 de proiecte, doar 3 s-au finalizat

marea neagra constanta hepta
România va investi în staţiuni balneare şi montane | Sursă foto: Hepta
16 Aug 2024   •   23:08

După 7 ani în care strategia în turism a avut rezultate concrete de nici 2%, Ministerul de Resort schimbă planul. România va investi în staţiuni balneare şi montane. Până atunci, în plin sezon, ţara noastră numără pierderile. Turismul se confruntă cu un deficit major, avertizează chiar guvernatorul Băncii Naţionale.

„Masterplanul” din turism, un plan stufos care a fost aplicat ani buni, nu aduce nici turiştii, nici banii pe care România îi aştepta.

Din documentația Ministerului de Resort aflăm că, din 2017 până acum, au fost prevăzute peste 150 de proiecte. Mute au fost eliminate, pentru unele încă sunt necesare clarificări sau abia au fost depuse documentele pentru contractele de finanțare. Trei s-au finalizat, iar unul este în derulare.

„Evident că lucrurile nu au funcționat. Aceste 3 contracte sunt plătite în timpul acestui an”, a spus Radu Oprea, ministrul Turismului.

Acum, România schimbă strategia. Vom investi în ecoturism, staţiuni balneare şi domenii schiabile.

Noul „Masterplan” propune finanțare pentru locații unde pot fi practicate sporturi de iarnă. Sunt luate în considerare în special locurile unde stratul de zăpadă poate rezista cel puțin 120 de zile pe an, așa cum este Poiana Brașov.

„Nu putem să ieșim cu 50 de direcții și de produse pe piață. Ar fi într-adevăr 3 direcții importante pentru promovarea turismului romanesc”, explică Traian Bădulescu, expert în turism.

„Se adresează direct UAT-urilor. Finanțare buget 90%, 10% cofinanțare. Trebuie să avem o ofertă mai bună în România, cu un raport corect calitate-preț”, a mai spus Radu Oprea.

Până când vor fi realizate proiecte prin „Masterplanul” actualizat, în timp ce alte state numără profitul, România numără pagubele.

„Turismul este puternic negativ. Anul trecut, 8,6 miliarde de euro au cheltuit românii în străinătate. Contrabalansat, cam la jumătate cu încasări ale turiștilor străini în România”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Deşi este apreciată de turiştii străini, din ţara noastră lipsesc investiţiile şi infrastructura, o arată chiar documentele oficiale ale ministerului.

×
Subiecte în articol: turism ministerul turismului Radu Oprea
Citește mai multe din Turism
» Vezi toate știrile din Turism
Cele mai noi știri
Parteneri
x close