Antena 3 CNN Life Timp liber Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români

Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 17:42 11 Mai 2021 Modificat la 17:42 11 Mai 2021
o_1f5du233cn9bg7m19oq104vsueb.jpg
Sursa foto: Pixabay.com

Potrivit acestuia, pe 17 mai se încheie lockdown-ul în Turcia, iar până la sfârşitul lunii se va decide pentru ce ţări se vor mai solicita de la 1 iunie teste PCR pentru turişti.

Turistii care provin din România, în condițiile în care rata de incidență a scăzut mult în țara noastră, cel mai probabil nu vor mai avea nevoie de teste PCR de la 1 iunie pentru a intra în Turcia. O decizie în acest sens ar putea să se ia chiar mai devreme, potrivit Agerpres.

În Antalya sunt aşteptaţi în 2021 „500.000, cel mult 600.000" de turişti români, care sunt în top 20 al ţărilor cu cea mai mare prezenţă în această regiune, listă dominată de Rusia, a mai precizat Ferit Turgut. La nivelul tuturor turiştilor străini, se speră că Antalya va atrage în anul 2021 în total 7,4 milioane de turişti, întrucât în primele patru luni ale anului au ajuns aici deja 1,4 milioane de vizitatori.

Practic, se doreşte ca în 2021 să se ajungă la jumătate din fluxul de turişti din 2019, un an fără pandemie, când în Antalya au venit nu mai puţin de 15 de milioane de turişti. În 2020 însă, numărul de turişti străini în Antalya a scăzut abrupt până la 3,3 milioane de turişti. Oficialul turc susţine că ţara sa se pregăteşte să accepte persoanele vaccinate în ţară fără condiţii suplimentare, dar că momentan nu a angajat discuţii privind o eventuală recunoaştere a certificatului verde digital care este în curs de adoptare în Uniunea Europeană.

Lista țărilor din zona galbenă la 10 mai 2021. Spania a intrat pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 10.05.2021, Hotărârea prin care a fost actualizată lista statelor și zonelor considerate de risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc, de acolo, în România.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la sosirea în România a fost actualizată. Grecia, Turcia sau Italia rămân pe „lista galbenă”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat noua listă cu țările care au un risc epidemiologic ridicat.

Cei care vin din aceste zone trebuie să intre în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.
Pe lista actualizată rămân Grecia, Turcia și Italia

Lista cuprinde următoarele țări: Cipru, Uruguay, Bahrain, Maldive, Seychelles, Capul Verde, Turcia, Suedia, Argentina, Coația, Puerto Rico, Andorra, Olanda, Lituania, Franța, Costa Rica, Mongolia, Columbia, Kuweit, Slovenia, Paraguay, Chile, Letonia, Anguilla, Serbia, Georgia, Belgia, Luxemburg, Estonia, Qatar, Brazilia, India, Muntenegru, Bermuda, Iran, Oman, Germania, Peru, Palestina, Ungaria, Austria, Aruba, Elvetia, Ucraina, Cehia, Canada, Italia, Polonia, Grecia, Liechtenstein, Armenia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Macedonia de Nord, Liban, Irak, Iordania, Spania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Bosnia si Herțegovina, Tunisia, Guyana, Azerbaidjan, Kazahstan, Bahamas, Curaçao, Belarus, Trinidad si Tobago, Danemarca, Nepal, Monaco, Suriname, Ecuador, Bolivia și Africa de Sud.
Excepții de la măsura de carantinare

Reamintim că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepții. Astfel, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

- au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze și au trecut cel puțin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România ;

- au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) și au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarării în țară ;

×
x close