Iar dacă asta nu era destul, atunci trebuie să vă amintiţi de Garfield, simpaticul motan de pe micile şi marile ecrane, care avea o pasiune maladivă pentru lasagna.
La origini, lasagna vine din zona oraşului Napoli şi un fel asemănător de mâncare exista chiar şi în Roma Antică. Aşadar vorbim nu doar despre un preparat extrem de gustos, ci şi despre unul cu o bogată istorie în spate.
Reţeta pe care v-o propunem este una „aşa cum ar trebui să o facă şi italienii”. Nu folosim cantităţi fixe ale ingredientelor, pentru că nu ne place să stăm cu cântarul lângă noi. Reţeta aceasta nu este nici cea mai simplă, nici cea mai dietetică, dar în mod cert este cea mai bună dintre toate pe care le-am încercat.
Putem spune chiar că este atât de bună, încât dacă o vei prepara pentru persoana de lângă tine, va fi a ta pe vecie. Noi credem în zicala „dacă nu îi place lasagna, atunci sigur nu e persoana potrivită”.
Ingrediente:
Foi de lasagna (lasagne cum li se spune – şi fiţi atenţi, să fie foi care nu trebuiesc fierte înainte, altfel veţi păţi ca mine şi veţi mânca doar compoziţia)
Carne de vită
Ceapă, usturoi, morcov
Sos de roşii
Pepperoncino (orice tip de chilli merge)
Trei gălbenuşuri
Lapte
Supă de oase
Pătrunjel
Mozarella şi parmezan
Ulei de rapiţă şi ulei de măsline
Condimente după gust
Punem la încins într-o tigaie câteva linguri de ulei de rapiţă. Vom folosi ulei de rapiţă deoarece are o temperatură de ardere mai ridicată decât uleiul de măsline.
Tragem la tigaie carnea tocată de vită (recomandabil este să folosim carne maturată, pulpă de preferinţă, ideal cu puţină grăsime, pe care o putem condimenta puţin, după gust).
Separat, într-o altă tigaie vom pregăti legumele. Putem folosi liniştiţi ulei de măsline. Vom pune usturoiul tăiat mărunt, ceapa şi morcov dat pe răzătoarea mică.
Când legumele au devenit aurii, se adaugă sosul de roşii şi pepperoncini şi se mai lasă pe foc câteva minute.
Legumele se adaugă peste carne, amestecând bine şi se adaugă supă de oase.
Lăsăm să scadă, după care punem o jumătate de cană de lapte. Din nou, se lasă să scadă şi punem cantitatea de lapte rămasă.
După ce amestecul capătă consistenţă, punem trei gălbenuşuri de ou, amestecând bine şi putem aşeza compoziţia în tavă.
Un strat de carne, foi de lasagna, din nou carne, felii de mozarella, carne şi adăugăm pătrunjel proaspăt, tocat fin şi tot aşa până terminăm compoziţia, având grijă ca la suprafaţă să fie un strat de carne, peste care punem piper, parmezan ras şi puţin ulei de măsline.
Dăm la cuptor, la 350 de grade, timp de 30 de minute, scoatem tava şi mai punem puţin pătrunjel, apoi lăsam lasagna să se odihnească, în buna tradiţie a lui Garfield.