Trupul neînsufleţit al artistului Cristian Paţurcă este depus, miercuri, la Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa". Cântăreţul a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 46 de ani. În testamentul său, acesta le cere apropiaţilor să fie incinerat, iar cenuşa să fie presărată în scuarul din Piaţa Universităţii.
"Am trăit pentru ţara mea, neamul şi regele meu!" scrie pe cutia ce conţine testamentul pe care cantautorul Cristian Paţurcă l-a lăsat familiei sale şi colegilor de la Asociaţia 21 Decembrie 1989. Ceea ce Cristian Paţurcă a numit testamentul său este, de fapt, câte o scrisoare în care îşi ia adio de la fiul său Vlad, de la fosta soţie Sorana, de la rude şi prieteni dragi, informează în exclusivitate Agerpres.
În scrisorile lăsate, artistul îşi exprimă ultima dorinţă - aceea de a fi incinerat, iar cenuşa să îi fie depusă la Piaţa Universităţii.
"Vă implor să mă ardeţi, iar cenuşa mea să o puneţi la Troiţa din Piaţa Universităţii. (...) Gândul cel mai bun îl am pentru fiul meu", îi roagă cantautorul pe "cei care l-au iubit, admirat, apreciat sau urât".
În cutia - testament, care a intrat marţi seară în posesia familiei, se mai află şi actele regretatului cantautor. Tot în cutie se află şi o scrisoare adresată post-mortem "Moţului Pitiş".
Cristian Paţurcă îi roagă, pe această cale, pe cei apropiaţi să nu permită ca, "atunci când va veni vremea", la căpătâiul său să se afle o serie de persoane, printre acestea fiind fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, "clica lui", foştii preşedinţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 89 Adrian Dumitrescu şi Puiu Aferăriţei, mai precizează sursa citată.
"Libertatea o aveam, n-am ştiut ce să facem cu ea"Artistul a fost găsit marţi fără suflare, în garsoniera în care trăia cu chirie. Suferea de mai mult timp de tuberculoză, iar anul trecut a fost internat pentru tratament la spitalul "Victor Babeş" din Capitală.
Ultimul album semnat Cristian Paţurcă a fost unul de colinde. Intitulat "Tu eşti iarna", materialul a fost lansat anul trecut, pe 21 decembrie.
La 25 de ani, copilul teribil al Pieţei Universităţii – km 0 al zonei libere de comunism – cânta cu o teribilă convingere împotriva sistemului. Cea mai emblematică melodie creată de Cristian Paţurcă a fost "Imnul Golanilor".
"Nu trebuia să fiu atât de naiv. Dar de unde să fi ştiut eu cum să-mi gestionez viaţa? Nu exista o reţetă", declara Paţurcă în urmă cu ceva timp.
Era un artist liber-profesionist care s-a luptat demn cu sărăcia. La 45 de ani ajunsese doar o umbră.
"Libertatea o aveam, n-am ştiut ce să facem cu ea. Dacă m-aş întoarce în timp, aş face la fel. Aş încerca însă să evit boala. Îmi pare rău că în ’90 n-am luat un Kalaşnikov şi să-i împuşc pe toţi cei din frunte... Am fost un naiv, am crezut în nişte idealuri... Am făcut revoluţia boschetarilor. Asta am ajuns, un boschetar! Exact aşa să scrieţi!", mai spunea Paţurcă.
Certificat de revoluţionar, după 20 de aniÎn 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.
Anul trecut, Paţurcă a primit certificatul de revoluţionar din partea secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Nicolaescu. "Am aşteptat atâţia ani de zile acest certificat de revoluţionar şi în sfârşit, acum, s-a făcut dreptate. Ei nu au făcut decât să aplice legea. Este puţin paradoxal că ajungi într-o ţară când trebuie să vină cineva ca legea să se aplice. Este inadmisibil", spunea atunci artistul.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu artistului o pot face miercuri la Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa" din Capitală. Joi, trupul neînsufleţit va fi depus la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Funeraliile artistului vor avea loc vineri, când este programată incinerarea.