Toată lumea ascultă muzică, fiecare preferă un stil sau un altul şi rar mai vedem tineri fără căşti în urechi zilele acestea, în metrou, pe stradă, în oraşe. Unii susţin că sunt sensibili şi muzica le dă o stare de bine sau îi ajută să se relaxeze, dar cât adevăr se află în aceste idei?
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Berlin, citat de "Le Figaro", conform Agerpres, melodiile melancolice sunt mai benefice decât cele vesele.
772 de voluntari au ascultat 50 de piese instrumentale, pentru ca textul să nu aibă influenţă. Au fost reprezentate toate genurile muzicale, de la clasica "Sonată" a lui Beethoven, până la "Fade to Black", semnată Metallica.
Rezultatul a fost cel puţin paradoxal: majoritatea persoanelor intervievate au afirmat că se simt mai bine după aceste sesiuni muzicale, aproape 76% dintre participanţi declarând că au au un sentiment pozitiv de nostalgie şi numai 44,9% menţionând tristeţea ca emoţie pregnantă resimţită la ascultarea melodiilor.
Voluntarii au spus că au fost mulţumiţi şi liniştiţi ca urmare a experienţei, iar unii au mărturisit că muzica tristă le stimulează imaginaţia şi le alimentează creativitatea.