Nu toată lumea este susceptibilă în mod egal la acest fenomen. „Cel mai mult are de-a face cu expunerea”, a explicat Kelly Jakubowski, profesor doctor în psihologia muzicii la Universitatea din Durham, pentru The Guardian. Cu cât ascultăm muzică mai des, cu atât cresc șansele să ne rămână un fragment dintr-o melodie blocat în minte. Cel mai adesea trece în câteva minute sau câteva ore, iar două treimi dintre cei care experimentează fenomenul nu îl găsesc deranjant. Există însă și o treime care simt „puricele în ureche” zile întregi și pot dezvolta anxietate puternică din acest motiv.
E una dintre cele mai comune „ciudățenii” de care e capabil creierul uman: auzim o melodie și o bucată de maxim 20 de secunde ne rămâne blocată în minte, ca un „purice” în urechile noastre. Studiile estimează că 90% dintre cei care ascultă muzică trec printr-una astfel de episod măcar o dată pe săptămână. Iar dacă pentru unii este doar enervant, unora le poate provoca anxietate puternică. Așa că oamenii de știință au venit cu câteva soluții ca să dăm „puricele” afară din urechile noastre.
Care sunt melodiile de care devenim obsedați
Dar mai întâi să înțelegem de ce unele melodii sunt mai ușor de reținut decât altele. Există o legătură strânsă între ritmul unei melodii și cât de des suntem expuși la ea. De exemplu, oamenii spun că acum le rămâne în cap melodia principală din filmul Wicked. Abia lansată pelicula, melodia interpretată de Ariana Grande este peste tot. Contribuie la popularitatea melodiei și instrumentalul și versurile evocatoare.
„Nu cred că surprinde pe cineva faptul că atunci când fredonăm o melodie sunt șanse mai mari să ne rămână blocată în minte. Reversul e valabil, cu cât e mai obscură o melodie și mai dificil de cânt, cu atât cresc șansele că o vei uita rapid” , a explicat doctorul Jakubowski pentru The Guardian.
Cântecele cu un ritm rapid, „memorabile, dar distinctive”, au mai multe șanse să ne rămână în minte. Melodii precum „Smoke on the Water” de la Deep Purple, sau refrenul de la „Bad Romance” interpretat de Lady Gaga, precum și hit-ul „Can't get you out of my head” de Kylie Minogue.
Care sunt „remediile”
Să ascultăm sau să ne gândim doar la o altă melodie e soluția cea mai la îndemână.
„E aproape imposibil să ai două melodii în minte, în același timp: nu avem resursele cognitive necesare pentru acest lucru”, a explicat doctorul Jakubowski pentru The Guardian.
Ideal ar fi să alegem o melodie familiară, dar nu prea antrenantă. Un studiu a arătat că cel mai eficient cântec pentru britanici este „God Save The King”.
„Majoritatea oamenilor a spus că este o melodie atât de plictisitoare încât ne putem gândi la ea, fără să ne rămână blocată în minte”, a spus doctorul Jakubowski.
O altă tactică de încercat este mestecatul gumei. Un studiu din 2015 de la Universitatea din Reading a arătat că cei care mestecau gumă după ce ascultau o melodie populară au auzit melodia mai puțin în mințile lor, decât cei care nu mestecau gumă. Strategia aceasta ne-ar putea ajuta să scăpăm și de alte gânduri disruptive, spun oamenii de știință. Atenție însă, să nu mestecați guma pe ritmul melodiei căci va avea efectul opus.