Antena 3 CNN Life Timp liber Muzică Melodia preferată ne poate ajuta la ameliorarea durerii fizice. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor canadieni

Melodia preferată ne poate ajuta la ameliorarea durerii fizice. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor canadieni

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:54 31 Oct 2023 Modificat la 18:54 31 Oct 2023
muzica
Melodia preferată poate ajuta la ameliorarea durerii fizice. Descoperirea uimitoare făcută de cercetători Sursa foto: Freepik.com

Potrivit studiului, intensitatea unei dureri pe care o simțim din diferite cauze poate fi redusă prin ascultarea melodiei preferate.

Astfel, disconfortul fizic poate fi ameliorat de muzică până la pragul în care o persoană nu ar mai avea nevoie de medicamente, fiind capabilă să suporte durerea.

Inițial, cercetătorii au încercat să-și dea seama care sunt genurile muzicale care ameliorează disconfortul, însă s-a dovedit că, în realitate, melodiile preferate de participanți au cel mai mare efect.

”În studiul nostru, arătăm că muzica preferată aleasă de participanţii la studiu are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii termice acute decât muzica relaxantă necunoscută”, subliniază Darius Valevicius, doctorand la Universitatea din Montreal. 

Citește și: A venit pe lume primul copil conceput prin Programul Național FIV. Natalia Intotero: "Este sănătos și aduce o mare bucurie familiei"

Echipa de cercetători din Canada explică faptul că hipoalgezia – o sensibilitate scăzută la durere – apare atunci când există o întrerupere a transmiterii stimulilor durerii, de la punctul de intrare până la recunoaşterea conştientă de către creier.

În studiul experimental, participanţii au simţit o durere termică moderată pe antebraţul interior, asemănătoare cu cea de a ţine o ceaşcă de ceai caldă pe piele.

În contrast cu muzica generică sau cu tăcerea, melodiile preferate ale participanţilor au diminuat substanţial atât intensitatea durerii, cât şi neplăcerile asociate acesteia.

Totodată, piesele relaxante, dar necunoscute de participanţi, nu au avut același rezultat.

”În plus, am folosit mostre muzicale, care imită muzica din toate punctele de vedere, cu excepţia structurii sale semnificative, şi, prin urmare, putem concluziona că, probabil, nu este vorba doar de distragerea atenţiei sau de prezenţa unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia”, explică Valevicius.

Cu toate acestea, studiul are și limitele sale, precum durata expunerii la fragmentele muzicale.

”Mai ales când vine vorba de temele din muzica preferată, emoţională/care provoacă plăcere, dar şi suferinţă, explorăm noi dimensiuni ale psihologiei ascultării muzicii, care nu au fost bine studiate, în special în contextul ameliorării durerii.

Prin urmare, datele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate, deşi rezultatele preliminare sunt destul de puternice”,  concluzionează autorii studiului publicat în revista Frontiers in Pain Research, potrivit Frontiers Science News.

×
x close