În prima seară rece de toamnă a acestui an, publicul s-a putut bucura de fragmente celebre din opere precum 'Carmen' (Georges Bizet), 'Nabucco' (Giuseppe Verdi), 'Faust' (Charles Gounod), 'Tosca' şi 'Turandot' (Giacomo Puccini), 'Samson şi Dalila' (Camille Saint-Saens), interpretate pe scena amplasată pe esplanada clădirii de Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogoşan, Emanuela Pascu, Ionuţ Pascu, Andrada Ioana Roşu.
Tenorul Ionuţ Hotea, tânără speranţă a genului liric românesc, a primit ropote de aplauze, după ce a excelat, cu vocea sa deosebită, interpretrând romanţa lui Nadir, 'Je crois entendre encore' din opera 'Les pecheurs de perles' ('Pescuitorii de perle') de Georges Bizet.
Un invitat special al serii a fost basul Marcel Roşca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania), care a încântat publicul cu aria lui Mefistofele din opera cu acelaşi nume de Arigo Boito.
De asemenea, o evoluţie remarcată de spectatori a avut şi Andrada Ioana Roşu, plină de dramatism în aria 'Azucenei', 'Stride la vampa', din opera 'Il trovatore' ('Trubadurul') de Giuseppe Verdi.
Pregătiţi de maestrul Stelian Olariu, în 2012 la cel de-al 50-lea an la pupitrul dirijoral al Corului Operei Naţionale Bucureşti, care a înregistrat sâmbătă o prestaţie de excepţie, membrii ansamblului au interpretat fragmente binecunoscute precum Marşul triumfal din opera 'Aida', Corul sclavilor din opera 'Nabucco' şi Corul soldaţilor din 'Faust'.
Orchestra, corul şi soliştii Operei au evoluat sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, în mare vervă, aşa cum şi-a obişnuit publicul fidel.
În cadrul spectacolului de sâmbătă, Silvia Sorina Munteanu a fost înlocuită cu brio de Adriana Dumitriu, cea care, de altfel a încheiat, cu 'Finale' din opera 'Turandot' de Giacomo Puccini, în atmosfera feerică a focului de artificii oferit de organizatori, o seară mai mult decât agreabilă pentru bucureşteni.
Promenada a fost prezentată de doi artişti ai teatrului: tenorul Vlad Miriţă, care a reprezentat în anul 2008 România la Eurovision împreună cu Nicoleta Matei (Nico), şi prim-balerina Monica Petrică.
Evenimentul, desfăşurat cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, a avut loc sub semnul proiectului european studiOpera, iniţiat de ONB în colaborare cu Accademia di Teatro alla Scala şi Svasta ICG România, mare parte dintre soliştii care şi-au dat concursul la Promenada Operei urmând cursuri de perfecţionare în cadrul acestui program.
Prima ediţie a Promenadei Operei avut loc pe 25 august 2007. De fiecare dată, pe esplanada teatrului s-au adunat mii de spectatori, dornici să guste din frumuseţea muzicii clasice. Preluând modelul manifestărilor de amploare realizate de instituţiile de gen din Europa - precum operele din Londra, Paris, Roma, Viena, Berlin, Madrid, Praga -, Opera Naţională Bucureşti a transformat acest eveniment într-unul tradiţional.