Am ales ca în realizarea acestui top să includem nu doar filmele artistice, ci și cele mai cunoscute seriale dedicate acestui subiect. Nu vom cuprinde în această listă filmele documentare. Cu speranța că oferim câteva idei pentru cinefili, am adăugat și un mic synopsis pentru fiecare dintre ele.
1.
Claudius (1976)
Mini-serialul urmează istoria Imperiului Roman, de la moartea lui Marcellus (24/23 î.Hr.) până la moartea împăratului Claudius, în 54 d.Hr. Claudius este cel care își povestește viața, în vreme ce asistăm la încercările lui Augustus de a-și găsi un moștenitor. Aceste încercări sunt zădărnicite de sotia împăratului Livia, care vrea ca fiul ei Tiberius să devină împărat. Filmul prezintă conspirația Sejanus, domnia infamă a lui Caligula, precum și perioada tulbure de guvernare a lui Claudius. Este unul dintre filmele premiate și așezate în toate topurile care prezintă istoria Imperiului Roman.
2. Seria
Spartacus (2010-2013)
Serialul Spartacus este o amplă trecere în revistă a vieţii celui mai faimos gladiator roman - totul într-o notă sângeroasă. După ce este separat de iubirea vieţii lui, Spartacus este forţat să participe la lupte în arenă cu războinici şi fiare. Orice moarte violentă este o doză de distracţie căutată constant de iubitorii de divertisment ai acelor vremuri. Spartacus, însă, luptă pentru supravieţuire, nu pentru distracţie. Este nevoit să intre în jocuri politice murdare şi să-şi facă din inamici prieteni în acea lume controlată de corupţie, violenţă, sex şi reputaţie. El însuşi va simţi forţa de seducţie a puterii şi va fi chinuit de nevoia de răzbunare. Este unul dintre cele mai urmărite seriale despre istoria Imperiului Roman.
3.
Rome (serial 2005 -2007)
ROMA - observată atent în vremurile în care Republica urma să dispară, iar Imperiul era cel care avea să-i ia locul. Serialul a stârnit întrebări şi a născut discuţii şi controverse. Este o producţie care a implicat o muncă de proporţii uriaşe, atât din punct de vedere al cercetărilor istorice, cât şi al eforturilor şi resurselor folosite. Filmul este o frescă cinematografică a Romei (capitală a lumii antice) si a Imperiului roman. Împărțit în mai multe "epoci", prima dintre ele tratează ascensiunea lui Gaius Iulius Caesar, până la asasinarea din Senat. Este anul 52 I.C. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oraş din lume, o metropolă cosmopolită populată de un milion de oameni. Republica a fost fondată pe principiul puterii comune şi nu a permis niciodată unui singur om să deţină controlul absolut. Dar aceste principii sunt puternic zguduite şi roase de corupţie şi excese. Sistemele politice şi legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e aproape numai a armatei.
4.
Gladiatorul (2000)
Regizorul Ridley Scott readuce publicului de cinema bătăliile glorioase din vremea romanilor într-o poveste impetuoasă despre curaj şi revanşă. Gladiatorul este unul dintre cele mai premiate filme artistice dintre filmele artistice. Marele general roman Maximus (Russell Crowe) a condus din nou legiunile spre victorie pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândeşte să se întoarcă acasă, la soţia şi la fiul său. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius (Richard Harris) mai are încă o sarcină pentru general: să-i transmită puterea. Fiul împăratului, Commodus, furios pentru că nu este el cel ales sa conduca imperiul, își ucide tatăl și ordonă omorârea lui Maximus. Maximus reușește să fugă, dar este capturat și apoi vândut ca sclav. În scurt timp ajunge gladiator și se intoarce la Roma pentru a se răzbuna pe Commodus care îi omorâse soția și copilul. El trebuie să lupte in arena Colosseum-ului, unde se remarcă și obține simpatia poporului. Lupta finală este chiar cu Commodus, sub privirile a zeci de mii de oameni.
Continuarea pe historia.ro