Antena 3 CNN Life Timp liber Film S-au împlinit 75 de ani de la naşterea actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

S-au împlinit 75 de ani de la naşterea actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

1 minut de citit Publicat la 09:58 03 Ian 2017 Modificat la 09:58 03 Ian 2017
o_1b5hlbmk7o0a1rcu1qu89m13vq8.png

Personalitate emblematică a scenei și ecranului românesc, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, dăruit cu un talent inconfundabil al rostirii poeziilor lui Eminescu, s-a născut la 1 ianuarie 1942, în localitatea Sărmaşu, aflată la acel moment în judeţul Cluj.

Ovidiu Iuliu Moldovan, îndrăgit actor de teatru şi film, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964, la clasa profesorilor Pop Marțian și Octavian Cotescu, potrivit site-ului Teatrului Național din București.

El debutează în 1965 pe scena Teatrului Naţional din Timişoara unde va juca timp de patru ani, în spectacole regizate, între alţii, de Aurelia Manea, Constantin Anatol, Emil Reus şi Ianis Veakis.  A jucat şi într-un spectacol regizat Liviu Ciulei, „Furtuna”, de W. Shakespeare, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Supranumit şi ''Cel cu profil de medalie'', Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai apreciaţi actori români. Personajul John Brad din seria ''Profetul, aurul şi ardelenii'', ''Artista, aurul şi ardelenii'' şi ''Pruncul, petrolul şi ardelenii'', este cel care a imprimat imaginea actorului în memoria publicului de toate vârstele.

A realizat spectacole alături de unii dintre cei mai mari regizori ai noştri, ca Ciulei, Pintilie, Esrig şi Dinu Cernescu. După sfârşitul filmărilor la ''Craii de curte veche'' în 1997, Ovidiu Iuliu Moldovan a renunţat la cariera cinematografică, preferând să rămână actor al Teatrului Naţional Bucureşti.

În anul 2004, efortul depus în slujba cinematografiei i-a fost răsplătit cu Premiul Uniter pentru întreaga carieră.

Ovidiu Iuliu Moldovan a murit la 12 martie 2008, la vârsta de 66 de ani. Îndrăgitul artist, de confesiune greco-catolică, a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea actorilor.

Președinția României i-a conferit lui Ovidiu Iuliu Moldovan, post-mortem, în 2008, Ordinul "Steaua României", în grad de cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră artistică, pusă în slujba scenei și a filmului din țara noastră".

 

×
x close