Quentin Tarantino va primi premiul pentru întreaga carieră pe 4 ianuarie, de la celebrul compozitor de muzică de film Ennio Morricone, înainte de premiera europeană a celui mai nou film pe care îl semnează celebrul regizor, "Django dezlănţuit/ Django Unchained", informează hollywoodreporter.com.
Evenimentul de pe 4 ianuarie este considerat o continuare a Festivalului Internaţional de Film de la Roma, ce s-a încheiat pe 17 noiembrie.
Morricone, care a câştigat cinci Oscaruri, a compus muzică pentru peste 500 de filme, inclusiv multe pelicule ce se înscriu în genul "spaghetti western".
"Django dezlănţuit" trebuia să aibă premiera la festivalul de la Roma din noiembrie, dar nu a fost terminat la timp pentru a fi arătat la prestigiosul eveniment. Filmul lui Tarantino a avut premiera nord-americană pe 25 decembrie, dar Roma este punctul în care "Django" îşi începe activitatea europeană. Filmul va intra în cinematografele de pe continent începând cu 16 ianuarie. În România, premiera filmului are loc pe 18 ianuarie.
Noul director artistic al festivalului de la Roma, Marco Mueller, i-a adus un omagiu lui Tarantino, într-un comunicat de presă.
"Viziunea lui Quentin Tarantino ne-a influenţat radical imaginaţia colectivă în ultimii 20 de ani", a declarat acesta. "Tarantino este un cineast profund american dar şi foarte european, deoarece relaţia sa cu cinematografia şi istoria cinematografiei este în acelaşi timp analitică şi pasionată", a adăugat Mueller.
De altfel, "Django dezlănţuit" al lui Tarantino are o relaţie profundă cu Italia. Tarantino este un fan declarat al genului "spaghetti western", filmul său fiind direct inspirat de clasicul "Django" al lui Sergio Corbucci (1966). De altfel Franco Nero, care a jucat în filmul de acum 46 de ani, are un mic rol în filmul lui Tarantino. Tarantino şi Mueller se cunosc de câţiva ani - în 2010, când Tarantino a fost preşedintele juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, Mueller era directorul artistic al festivalului.
Deşi este acuzat de critici că trivializează şi estetizează violenţa, Quentin Tarantino este câştigătorul unui premiu Oscar şi al unui Palme d'Or, distincţii obţinute pentru filmul "Pulp Fiction" (1994). Remarcat încă de la debutul său regizoral, cu "Reservoir Dogs" (1992), Tarantino şi-a surprins de fiecare dată publicul graţie unor pelicule precum "Jackie Brown" (1994), "Kill Bill Vol. 1" (2003) şi "Kill Bill Vol. 2" (2004). Cel mai recent lungmetraj al său este "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds", cu Brad Pitt în rolul principal, lansat la Festivalul de la Cannes 2009, nominalizat la opt premii Oscar şi devenit între timp şi un succes de box office.