Antena 3 CNN Life Timp liber Film Mungiu, în The New York Times: La genul de filme pe care le fac, nu am aşteptări prea mari la Oscar

Mungiu, în The New York Times: La genul de filme pe care le fac, nu am aşteptări prea mari la Oscar

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:56 09 Dec 2012 Modificat la 15:56 09 Dec 2012
Mungiu, în The New York Times: La genul de filme pe care le fac, nu am aşteptări prea mari la Oscar
Foto: Mediafax
Regizorul român Cristian Mungiu a declarat într-un interviu acordat recent publicaţiei The New York Times că nu are "aşteptări prea mari la Oscar", din cauza genului de filme pe care le face, informează Mediafax.

"Nu mi se pare corect să am aşteptări prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper că oamenii vor viziona filmul şi vor avea răbdarea necesară pentru a înţelege că acesta este un tip diferit de cinema, dar care rămâne tot cinema şi că nu e nimic rău în asta", a spus Mungiu pentru presa străină.

Jurnalistul Larry Rohter de la The New York Times spune însă, că numele regizorului Cristian Mungiu este strâns legat de istoria premiilor Oscar, decernate de Academia de film americană, deşi cineastul român nu a câştigat deocamdată acest premiu.

În 2008, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin".

Pelicula a fost trecută cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "cel mai bun film străin" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti, potrivit nytimes.com.

Cristian Mungiu, în vârstă de 44 de ani, se află din nou în acest an în cursa pentru Oscar, cu noul său film, "După dealuri", care a impresionat din nou la Cannes, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul pentru interpretare, acordat ex aequo actriţelor principale, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

"După dealuri" este povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Filmul "După dealuri" este propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină.

Pelicula a câştigat încă două premii internaţionale, respectiv Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata (Argentina) şi Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (Spania).

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat prestigiosul trofeu Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 2007 cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Filmul "După dealuri'' al lui Cristian Mungiu este o peliculă ''fenomenală'', despre care s-a scris ''nedrept de puţin'' după Festivalul de la Cannes, unde filmul a câştigat două premii, respectiv pentru scenariu şi pentru cele mai bune actriţe.

Citeşte şi Le Figaro: "Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor"

New York Times: "După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" "4, 3, 2"





×
x close