Antena 3 CNN Life Timp liber Film Criticii americani se declară "neimpresionaţi" de vocea lui Daniel Day-Lewis în filmul "Lincoln"

Criticii americani se declară "neimpresionaţi" de vocea lui Daniel Day-Lewis în filmul "Lincoln"

3 minute de citit Publicat la 10:50 23 Sep 2012 Modificat la 10:50 23 Sep 2012
Criticii americani se declară "neimpresionaţi" de vocea lui Daniel Day-Lewis în filmul "Lincoln"
Foto: Mediafax/AFP
Criticii americani s-au declarat neimpresionaţi de vocea pe care actorul Daniel Day-Lewis o foloseşte în filmul "Lincoln", despre care au spus că este "surprinzător de înaltă, afabilă şi chiar sfioasă", informează dailymail.co.uk.
   
Mult aşteptata peliculă în care actorul britanic Daniel Day-Lewis interpretează rolul fostului preşedinte american Abraham Lincoln a stârnit deja multe valuri în Statele Unite, cu câteva luni bune înainte de lansarea oficială a filmului.
   
Trailerul acestei drame regizate de Steven Spielberg a fost lansat online săptămâna trecută, iar unii dintre criticii americani de cinema nu au fost mulţumiţi de felul în care celebrul actor Daniel Day-Lewis îl interpretează pe cel de-al 16-lea preşedinte american, criticile lor vizând în special vocea pe care starul britanic a ales să o adopte pentru acest personaj.

Actorul a suferit câteva transformări fizice spectaculoase în cabina de machiaj pentru a-l putea juca pe Lincoln în acest film, care descrie ultimele patru luni din viaţa preşedintelui american. Filmul a fost realizat pe baza biografiei "Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln", de Doris Kearns Goodwin, laureată a premiului Pulitzer.
   
În film, Daniel Day-Lewis susţine celebrul "Gettysburg Address" (Discursul de la Gettysburg), considerat unul dintre cele mai bune discursuri politice oficiale din istoria americană.
   
În zilele noastre nu există nicio înregistrare cu vocea lui Lincoln, însă, potrivit unor mărturii ale contemporanilor liderului american, vocea acestuia era "ascuţită". Un alt contemporan al lui Lincoln spunea că preşedintele vorbea cu o voce "scârţâită, ascuţită şi neplăcută".
   
Daniel Day-Lewis, recompensat deja cu două premii Oscar, s-a pregătit asiduu pentru a imita această voce specială, însă experţii în cinema şi analiştii politici americani s-au declarat neimpresionaţi de portretizarea realizată de starul britanic.
   
Site-ul Slate.com afirmă că actorul a evitat acel tip de "voce bubuitoare de bariton", asociată de regulă cu cei mai mari oratori americani, insistând asupra faptului că Day-Lewis a optat pentru o voce a lui Lincoln "surprinzător de înaltă, afabilă şi chiar sfioasă".
   
Jeffrey Wells, un blogger de la Hollywood Elsewhere, afirmă: "Tot nu-mi place felul în care sună vocea lui Daniel Day Lewis în ?Lincoln?. Aproape că am urât-o, într-un fel. E plată, lipsită de trăsături distinctive, neimpresionantă.  E greu să descriu vocea pe care mă aşteptam să o aud, dar nu este aceasta. Şi mi-au plăcut atât de mult vocile pe care Daniel Day-Lewis ni le-a oferit în filmele sale de-a lungul anilor. Vina îi aparţine, desigur, lui Steven Spielberg - el nu şi-a forţat actorii suficient de mult, i-a lăsat liberi prea mult".
   
Actorul Jimmy Kimmel a ironizat performanţa starului britanic în vârstă de 55 de ani, înregistrând un număr de comedie, în care a interpretat personajul Pee-wee Herman, care vorbea cu o voce ce o imita pe cea folosită de Day-Lewis în "Lincoln".
   
Istoricii americani au sărit, însă, în apărarea lui Daniel Day-Lewis, declarând că vocea lui din filmul "Lincoln" - în care mai joacă Tommy Lee Jones, Joseph Gordon-Levitt şi Sally Field - este "corectă şi justă".
   
Harold Holzer, considerat unul dintre cei mai prestigioşi biografi ai lui Lincoln, spune că accentul fostului preşedinte american era un amestec între cel din Indiana şi cel din Kentucky. 
   
"Oamenii spuneau că vocea lui ajungea până la public într-un mod foarte frumos. Doar pentru că tonalitatea lui era înaltă nu înseamnă că vocea lui nu se făcea auzită până departe. El putea să adopte sau să renunţe la accentul său după cum îi era voia, aşa cum fac Clinton şi Obama atunci când devin excesiv de sentimentali", a spus Harold Holzer pentru site-ul Slate.com.
   
La rândul său, Steven Spielberg a dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei Entertainment Weekly că a fost atât de convins de performanţa actorului din rolul principal (Daniel Day-Lewis, n.r.), încât i se adresa acestuia pe platourile de filmare cu numele de Lincoln.
   
"De fapt, mă adresam tuturor actorilor cu numele personajelor lor. Am simţit că era important să impun o anumită autenticitate, poate chiar mai mult pentru mine însumi decât pentru ei", a adăugat Spielberg.
   
Trailerul filmului prezintă o scenă în care Abraham Lincoln discută cu consilierii săi politici despre felul în care trebuia gestionată situaţia importantă în care se afla ţara lor în acel moment.
   
Filmul prezintă manevrele politice pe care le-a realizat Lincoln în ultima parte a Războiului Civil (1861-1865) din Statele Unite ale Americii, în încercarea lui de a aboli sclavia.
   
Scenariul pentru acest lungmetraj a fost scris de un alt laureat al premiului Pulitzer, scriitorul Tony Kushner, scenaristul miniseriei de televiziune "Îngeri în America/ Angels in America".

×
Etichete: film critici SUA
x close