Ediția cu numărul 14 va avea loc între 29 mai și 7 iunie și va însufleți pentru zece zile Clujul cu sute de proiecții, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști.
Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de selecționerul Mihai Chirilov se regăsesc în două dintre cele mai așteptate secțiuni ale festivalului: Supernova și No Limit/ Fără limită.
Printre primele filme confirmate în Supernova se află Magical Girl (r. Carlos Vermut), marele câștigător la San Sebastian, un impresionant neo-noir despre un tată supus unui șir de șantaje dubioase în încercarea de a-i îndeplini fetiței sale bolnave de cancer o ultimă dorință. Vie Sauvage (r. Cédric Kahn), cu Mathieu Kassovitz, distins cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, este povestea unui alt tată obsedat de viața departe de oraș, care își ia cei doi copii de lângă mamă și-i poartă prin lume timp de 11 ani.
The Fool/ Durak (r. Iuri Bîkov), filmul cu cel mai mare impact anul trecut în Rusia, alături de Leviathan, este cronica disperată a unei țări profund corupte. Actorul Artiom Bîstrov a câștigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul său.
Life in a Fishbowl (r. Baldvin Zophoníasson), propunerea Islandei la Oscar și cel mai mare hit de box office din istoria recentă a Islandei, urmărește felul în care destinele a trei oameni diferiți se intersectează în moduri surprinzătoare.
Un True Detective al spaniolilor, thriller-ul polițist La isla mínima (r. Alberto Rodríguez) a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, câștigând zece trofee.
De la Cannes vin Force Majeure (r. Ruben Ostlund), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), drama unei actrițe care se îndreaptă spre finalul carierei, cu Juliette Binoche și Kristen Stewart, Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), marele câștigător la Premiile César, cu șapte premii în palmares, film care surprinde transformarea dramatică a unui oraș preluat de jihadiști.
Renumitul autor francez François Ozon chestionează granițele feminin-masculin într-un nou film plin de suspans, The New Girlfriend, proiectat în premieră mondială la Toronto. În Sand Dollars/ Dólares de Arena, regizorii Laura Amelia Guzmán și Israel Cárdenas explorează delicat relația de cuplu complexă dintre o tânără dominicană săracă și o europeană în vârstă jucată de Geraldine Chaplin – actrița premiată pentru întreaga carieră la TIFF în 2013.
În secțiunea Fără limită/ No Limit, cinefilii vor regăsi câteva dintre propunerile mai „întunecate” sau radicale ale anului, filme care împing limitele cinema-ului și provoacă la reflecție. În The Duke of Burgundy, un senzațional film „sexy și bizar”, potrivit „The Telegraph”, două femei izolate într-o casă de lângă pădure joacă un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui Katalin Varga (2009), filmat în România, și al Berberian Sound Studio (2012).
Controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, In the Basement, proiectat în competiție la Veneția, scoate la suprafață tot ce e mai ciudat din pivnițele austriecilor, de la obsedații celui de-al treilea Reich la fetișuri sexuale. Tot în Austria are loc acțiunea din horror-ul psihologic Goodnight Mommy (r. Veronika Franz și Severin Fiala), adus de la Veneția: doi gemeni suspectează că ceva nu e în regulă cu mama lor. The Forbidden Room (r. Guy Maddin și Evan Johnson), un „festin dement pentru cinefili”, cum îl descrie „The Hollywood Reporter”, e proaspăt adus la TIFF de la Berlin, din secțiunea Forum.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Detalii AICI