Cătălin Anchidin ne vorbește la Antena3.ro LIVE despre filmele pe care ar trebui să le vizionăm toamna aceasta.
„Am vazut noul film despre atentatele din Norvegia, cel de pe Netflix. Am vazut si Utøya - 22 iulie. Mi au placut ambele, niciunul insa nu mi s a parut atat de rascolitor ca si cartea lui Asne Seierstrad, “Unul dintre noi”. Oricum, toate sunt de vazut si de citit, ajuta sa vedem mai departe de balacareala asta a noastra de zi cu zi. Si tot ca sa vedem mai departe, maine, la Antena3.ro live vine Cătălin Anchidin, ca sa vorbim despre filme. Ce e de vazut in toamna asta, ca tot vine frigul si stam (probabil) mai mult pe acasa”, spune Maria Coman, gazda emisiunii Antena3.ro LIVE.
„E o toamnă destul de agitată. Când vorbim de filme românești, nu e întotdeauna un sezon foarte bun. Suntem în plin sezon cultural. Foarte multe premiere care au trecut deja. Pentru cei care au ratat filme în cinema, încă mai au ocazia să le vadă pe unele. Apropo de filme de Oscar, a intrat în cinema și „Woman at War”, propunerea Islandei, a spus Cătălin Anchidin.
„Utoia” e un alt film pe care puteți să-l prindeți în cinema. „Woman at War” e un film pe care eu l-am iubit. E despre o femeie care duce o luptă împotriva sistemului. Ce se întâmplă mai încolo e o demență totală. E o comedie nordică, dar foarte serioasă, lansată în cinema la începutul lunii octombrie”.
De ce se merge atât de mult pe producții locale în ultima vreme?
„Marea dramă pentru unii e că se pare că Hollywood e, în momentul de față, într-o criză de idei. Poporul american, care are și cea mai puternică industrie, și aici mă refer la bani. Nigeria e pe primul loc la capitolul film, apoi e Bollywood și abia apoi e Hollywood, dar în ceea ce privește notorietatea filmelor, Hollywood e pe primul loc”.
„În luna aceasta urmează „Secretul fericirii”. Sunt multe filme românești cu subiecte diferite. Ca să nu mai auzim comentarii că filmul românesc nu a depășit subiectul comunism. Din punctul meu de vedere, încă mai sunt subiecte de exploatat din zona asta. De obicei discutăm despre traume sau subiecte sociale. Nu avem cum să uităm”.
De ce se merge tot mai puțin la cinema?
„Mi se pare că și la capitolul acesta, România a cam pierdut trenul. Experiența de a merge la cinema nu se compară cu nimic”.
„Mie îmi e foarte greu să vorbesc despre obișnuința de consum a românilor pentru că nu există un procent cu care să ne lăudăm că da, se merge la cinema. Acum există și tot felul de efecte. Acum există și 3d, 4Dx, VR cinema”.
„Întrebarea mea e: nu avem nevoie de cinema-ul acela pur din care să și rămânem cu ceva? Cred că cinema-ul pe care eu îl promovez vorbește de cu totul altceva”
„Europenii consumă filme românești mai mult decât consumăm noi”
„Gândiți-vă că europenii consumă filme românești mai mult decât consumăm noi. De cele mai multe ori străinii empatizează cu noi pentru că poveștile românești sunt foarte bine spuse. Există cultura aceasta a românului că ce spune vecinul dacă vede.. problema aceasta e de mentalitate. E una dintre problemele pe care le are și filmul românesc”.
Pirateria - una dintre cele mai mari probleme din România
„E foarte complicat. Eu o spun de fiecare dată. Una dintre marile probleme pe care o avem este pirateria. Oamenii nu sunt obișnuiți să plătească pentru un film. Prima dată când apare un film nu apare întrebarea când apare filmul în cinema, ci când apare pe internet. Nu vei putea să combați pirateria total. Dar în România nu este legea aceasta cu drepturile de autor. Tot timpul ne place să fentăm. Ne întrebăm de ce nu vin marile trupe în România? Pentru că nu se consumă, nu se cumpără muzică”.
Festivalul de teatru de la Sibiu- recomandări de spectacole:
„La Sibiu există spectacole pentru toate categoriile de public, începând de la cei mici, până la adolescenți. Cred cu tărie că există public și poți crea nucleu oriunde. Dar e nevoie și de promovare. Oricând de mult spunem că online-ul este viitorul, România încă își ia informațiile de la canalele clasice. Asta e realitatea, dar eu spun că e foarte important să mergem la teatru, la film Românesc. Dacă mergeți la teatru veți descoperi o generație extraordinară. Din Festivalul de la Sibiu, e de neratat „Romeo și Julieta”. Mi se pare incredibil ce reușesc oamenii aceia să facă pe scenă. E musai de văzut spectacolul „Totul e normal”. Adolescenții trebuie să vadă acest spectacol însoțiți de un părinte. E vorba despre o interacțiune între părinți și copii”.
Filme românești de văzut în această toamnă
„La capitolul filme, e și mai complicat. Musai de văzut „Woman at War”. Ne neratat filmul lui Paul Negoescu. Mie mi-a plăcut foarte mult și filmul lui Jude. Vorbim despre un subiect pe care eu nu l-am văzut la școală. Aș vedea filmul acesta, aș mai vedea „Alice T”, al lui Radu Muntean. Avem de unde alege. Putem pleca la drum fără a avea concepții de genul „e românesc”, „nu o să-mi placă”. Eu cred că 2019 va fi un an bun pentru cinematografia românească”.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.