Actriţa Angelina Jolie a fost recompensată cu un Oscar onorific, pentru contribuţia sa la dezvoltarea industriei cinematografice, dar şi pentru implicarea în acţiuni umanitare, distincţia fiindu-i înmânată în cadrul galei Governors Awards, care s-a desfăşurat, sâmbătă seară, la Los Angeles.
În cadrul galei Governors Awards, organizată în fiecare an de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), sunt acordate premiile "Jean Hersholt" pentru contribuţii remarcabile în domeniul cauzelor umanitare. Câştigătorii acestor trofee primesc în fapt câte o statuetă Oscar onorifică, scrie Reuters, conform Mediafax.
Actorii Angela Lansbury şi Steve Martin şi creatorul de costume Piero Tosi - care a creat costumele pentru filmul "Ghepardul" (1963), regizat de Luchino Visconti - au primit la rândul lor câte un Oscar onorific pentru contribuţia adusă artei cinematografice, în cadrul galei de sâmbătă seară.
Premiul acordat lui Piero Tosi, în vârstă de 86 de ani, care nu a putut călători din Italia până în Statele Unite, a fost înmânat actriţei Claudia Cardinale.
Angelina Jolie, în vârstă de 38 de ani, este cea mai tânără dintre cei patru artişti menţionaţi şi a fost premiată pentru întreaga ei carieră din cinematografie - care include un Oscar pentru rolul secundar din filmul "Tinereţe furată/ Girl, Interrupted" (1999), debutul ei regizoral "In the Land of Blood and Honey" (2011) - şi pentru implicarea ei în acţiuni de caritate.
La gală au fost prezenţi şi partenerul de viaţă al actriţei, Brad Pitt, dar şi Maddox, fiul adoptat de cuplul Pitt - Jolie din Cambodgia.
Angelina Jolie a fost chemată pe podium de colegii de distribuţie bosniaci şi sârbi din filmul "In the Land of Blood and Honey" (2011), care a marcat debutul regizoral al actriţei. Aceştia i-au mulţumit actriţei pentru şansa la exprimare acordată locuitorilor din regiunea Balcanilor.
Angelina Jolie, premiată cu Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin în filmul "Tinereţe furată/ Girl Interrupted" (1999), este ambasador special al Înaltului Comisariat pentru refugiaţi, de pe lângă Naţiunile Unite. În această calitate, a efectuat peste 40 de misiuni la faţa locului şi a participat recent la ajutorarea refugiaţilor din Siria.
"Când am întâlnit supravieţuitori ai războiului, foametei şi violului, am descoperit care este viaţa majorităţii oamenilor din această lume. Am înţeles cât de ocrotită eram şi am luat decizia să nu mai fiu astfel niciodată", a declarat Angelina Jolie în discursul de acceptare a premiului, care i-a fost înmânat de regizorul George Lucas.
Actorul Steve Martin, în vârstă de 68 de ani, a prezentat de trei ori ceremonia de decernare a premiilor Oscar şi are în spate o carieră impresionantă în domeniul filmelor de comedie, remarcându-se în pelicule precum "O invenţie de milioane/ The Jerk" (1979), seria "Pantera Roz/ The Pink Panther" şi "Fata de la magazin/ Shopgirl" (2005). Deşi are o carieră de peste 60 de ani în cinema, Steve Martin nu a primit niciodată o nominalizare la premiile Oscar.
Angela Lansbury, în vârstă de 87 de ani, a fost de trei ori nominalizată la Oscar, pentru rolurile din filmele "Lumina de gaz/ Gaslight" (1944), "The Picture of Dorian Gray" (1945) şi "Candidatul manchurian/ The Manchurian Candidate" (1962). Ea este totodată cunoscută în lumea întreagă pentru rolul romancierei pasionate de intrigi poliţiste Jessica Fletcher din serialul de televiziune "Verdict Crimă/ Murder, She Wrote".
De cinci ori nominalizat la Oscar, designerul de costume Piero Tosi, în vârstă de 86 de ani, a devenit apreciat în industria filmului după ce a lucrat cu regizorul italian Luchino Visconti la filme precum "Nopţi albe" (1957), "Ghepardul" (1963) şi "Moarte la Veneţia" (1971).
Printre câştigătorii precedenţi ai unor Oscaruri onorifice se numără şi actorii Elizabeth Taylor şi Paul Newman.
Governors Awards sunt înmânate înaintea premiilor Oscar decernate de Academia de film americană, gală care va închide sezonul trofeelor de la Hollywood, pe 2 martie 2014. Nominalizările vor fi anunţate pe 16 ianuarie.