Deşi există din ce în ce mai mulţi pasionaţi de e-books, se pare că în continuare cărţile reale sunt mai bune. Conform publicaţiei Time, 88% dintre americanii care citesc e-books citesc în continuare şi cărţi fizice.
Şi, deşi toată lumea a înţeles avantajele unei cărţi descărcate de pe internet, se pare că tot cititul unei cărţi fizice aduce o bucurie reală omului. Ba chiar şi mai mult:
1. Sporeşte inteligenţa
După cum zicea şi Dr. Seuss, "Cu cât citeşti mai mult, cu atât vei şti mai multe lucruri. Cu cât ştii mai multe lucruri, cu atât vei călători în mai multe locuri", dar tot din cărţi fizice se obţine efectul mai bine. Conform unor cercetări citate de Time, cititul pe un ecran poate încetini procesul cu circa 20 - 30 de procente.
2. Sporeşte puterea creierului
Cititul regulat nu ne face doar mai inteligenţi, dar chiar poate spori puterea creierului. La fel cum o sesiune de jogging ajută sistemul cardiovascular, cititul regulat îmbunătăţeşte memoria, prin punerea creierului la muncă. De altfel, conform sursei citate, cititul regulat poate să scadă declinul mental inevitabil omului cu 32 de procente.
3.Cititul ne face mai empatici
Când te pierzi într-o carte bună ajungi să înţelegi mai bine poveştile celorlalţi. Cei care citesc mai multă ficţiune par că pot fii mult mai empatici, datorită situaţiilor descrise în aceste cărţi, în care stările mentale şi emoţionale ale personajelor sunt mai importante.
4. Schimbarea paginilor poate ajuta la înţelegerea lecturii
Când vine vorba de a-ţi aminti ce citeşti, cărţile fizice sunt mai bune decât cele electronice. Atingerea paginii poate ajuta creierul mai bine să înţeleagă contextul, ceea ce poate duce la o înţelegere mai bună a subiectului lecturat.
5. Cititul poate ajuta la relaxare şi la somn
Fără glumă, conform mai multor studii, cititul poate fi un adevărat criminal pentru stres. Mai exact, poate reduce nivelul de stres cu până la 68%, după cum relevă un studiu al Universităţii din Sussex. Crearea unui ritual de a citi înainte de somn poate ajuta enorm şi somnul, în comparaţie cu cititul de cărţi electronice, care, conform altor studii, chiar pot dăuna.