Antena 3 CNN Externe Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat, scoase la vânzare într-un orășel idilic din Suedia

Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat, scoase la vânzare într-un orășel idilic din Suedia

Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat, scoase la vânzare într-un orășel idilic din Suedia
Orașul Götene, la 320 km sud-vest de Stockholm, în Suedia. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    30 Iun 2024   •   06:00

Ați auzit de casele scoase la vânzare, în sudul Europei, cu prețul unei cești de cafea. Acum, o țară din nordul Europei pune în aplicare o schemă similară: vânzarea de terenuri pentru doar câțiva cenți.

Götene, la 320 km sud-vest de Stockholm, vinde 29 de parcele de teren cu prețuri începând de la doar 1 coroană, sau 9 cenți americani, pe metru pătrat, potrivit CNN.

Totuși, nu este vorba de orice fel de teren. Este vorba despre un teren pe care cumpărătorii norocoși își pot construi casa visurilor lor - pentru a locui în ea sau ca o casă de vacanță, conform regulilor actuale.

Așadar, dacă valul de căldură face ca sudul Europei să pară din ce în ce mai puțin atractiv, acesta ar putea fi locul potrivit.

Götene, o zonă rurală cu 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în municipalitatea extinsă, reprezintă Suedia rurală la cel mai înalt nivel. Este situată pe malul lacului Vänern, nu numai cel mai mare lac din Suedia, ci și cel mai mare din Scandinavia și din întreaga UE, cu o dimensiune de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a lacului Constance. Doar Rusia are lacuri mai mari pe continentul european.

Pentru excursioniști, Götene are și un mic munte în apropiere - Kinnekulle. Este, de asemenea, gazda a două situri UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle.

„A devenit o senzație”

Primarul Johan Månsson a explicat de ce a luat o astfel de măsură. El spune că este vorba de o combinație între recesiunea economică actuală și scăderea populației rurale.

„Piața imobiliară este în prezent foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a unei mici recesiuni, așa că am vrut să oferim o injecție pe piață”, a declarat el pentru CNN.

„Vedem, de asemenea, rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva, să aducem mai mulți oameni aici”.

„Am avut mii solicitări la centrala noastră telefonică”

Månsson a declarat că au decis să vândă 30 de parcele pentru o sumă simbolică, alegând terenuri care au fost „pe piață de foarte mulți ani” fără a fi vândute.

„Ne-am gândit de ce nu, este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o, iar acum a devenit o senzație”.

Sistemul a fost lansat în luna mai, cu aproximativ 30 de cumpărători interesați, a declarat Månsson. Patru dintre aceștia au cumpărat parcele la prețul de o coroană pe metru pătrat. Suprafața parcelelor a variat între 700 și 1.200 de metri pătrați. De atunci, spune el, lucrurile au luat amploare.

"A devenit viral și am avut mii și mii de solicitări la centrala noastră telefonică", a spus el. "Avem doi oameni la centrala telefonică din primărie și au transpirat foarte tare în ultimele zile. Practic, suntem în stare de criză."

Oricine poate cumpăra un teren, nu numai rezidenții din Suedia

Din cauza cererii fără precedent, autoritățile au suspendat procesul de licitație până la începutul lunii august pentru a stabili cum să procedeze. La reluarea acestuia, este probabil să se organizeze o licitație pentru teren, în loc să se vândă terenul la doar 1 coroană pe metru pătrat (prețul mai mic se aplică doar dacă nimeni altcineva nu dorește terenul).

Månsson spune că, de obicei, construirea unei case costă între 3 și 4 milioane de coroane, adică 280 000 - 375 000 de dolari. Terenurile costă de obicei în jur de 500.000 de coroane, adică 47.000 de dolari.

Până în prezent, oricine poate cumpăra un teren - nu trebuie să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent.

Dar orașul ar putea fi nevoit să revizuiască regulile, a spus el. Și, desigur, construirea unei case nu îți dă dreptul să locuiești în ea cu normă întreagă. Regulile privind vizele țin de guvern.

Singura cerință a orașului este ca construcția casei să înceapă în termen de doi ani de la cumpărarea terenului.

×
Subiecte în articol: terenuri cafea pret orășel idilic Suedia vanzare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close