Antena 3 CNN Life Țara care renunță la "clasa zero" și le ia copiilor un an de joacă pentru a-i pune să învețe mai devreme să citească și să socotească

Țara care renunță la "clasa zero" și le ia copiilor un an de joacă pentru a-i pune să învețe mai devreme să citească și să socotească

copii la scoala in suedia
Copiii din Suedia vor începe şcoala la vârsta de şase ani. FOTO: Getty Images
de Georgiana Marina    |    19 Sep 2024   •   10:52

Copiii din Suedia vor începe şcoala la vârsta de şase ani, cu un an mai devreme decât în prezent, potrivit unei legi care schimbă sistemul educaţional al ţări. Măsura se va aplica din 2028 și reprezintă renunţare la predarea prin joc pentru copiii mai mici, scrie The Guardian.

Guvernul a anunțat planuri de a înlocui un an preșcolar obligatoriu pentru copiii de șase ani, cunoscut sub numele de förskoleklass, cu un an suplimentar în grundskola (școala primară).

Guvernul de coaliție de centru-dreapta, condus de moderati și susținut de extrema dreaptă a democraților suedezi, a anunțat planul înainte de prezentarea bugetului 2025, care urmează să aibă loc joi. Planul a fost inițiat de guvernul anterior și este susținut și de social-democrații de stânga.

Ministrul Educației, Johan Pehrson, a spus că „școala trebuie să se întoarcă la elementele de bază” și a adăugat că se va pune accent mai puternic pe învățarea timpurie a citirii și scrisului, precum și a matematicii. „Acest lucru ar trebui să îi ajute pe elevi să aibă oportunități mai bune de a dezvolta abilități de bază, cum ar fi cititul, scrisul și numărarea și pentru a atinge obiectivele în școală”, a spus el.

Criticii spun că planul contrazice studiile care arată că dezvoltarea copiilor este susținută cel mai bine de medii de învățare bazate pe joacă, încurajându-i să exploreze, să creeze și să se dezvolte prin joc, curiozitate și descoperire ghidată.

×
Subiecte în articol: şcoală educatie Suedia
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close