Conceptul de alimente funcționale își are rădăcinile în tradiția de peste 2.000 de ani a medicinei chineze.
Acestea nu au rolul de a trata afecțiunile, ci acționează prin reglarea funcțiilor organismului. Dieta alimentară umană derivă din darurile naturii, reprezentate de minerale, plante și animale. Astfel, sursele care pot doar trata sunt clasificate in medicamente, iar cele care sunt folosite drept hrană sunt denumite generic alimente.
Însă regăsim o altă categorie, care prezintă atât proprietăți medicinale cât și alimentare. În această categorie se încadrează speciile similare medicinale și alimentare.
Putem vorbi de alune, migdale, chimen, scorțișoară, semințe de dovleac, miere, coacăze, curmal, mure, surse alimentare care în conceptul bioștiinței moderne nu doar ne încântă prin aroma, gustul și textura lor, dar vin și cu anumite proprietăți ce ne îmbogățesc funcțiile organismului.
Această categorie de specii reprezintă o sursă inepuizabilă în dezvoltarea produselor nutraceutice.
Așadar, prin o alimentație diversificată putem include plantele medicinale cu efecte terapeutice în dieta de zi cu zi, obținând pe lângă satisfacerea nevoii de hrană și prevenirea anumitor afecțiuni printr-o nutriție adecvată, spun specialiștii de la BRGV Buzău.