Antena 3 CNN Life Studiu: Un pahar de lapte pe zi poate scădea riscul de cancer intestinal

Studiu: Un pahar de lapte pe zi poate scădea riscul de cancer intestinal

Roxana Mihăiescu
1 minut de citit Publicat la 15:18 08 Ian 2025 Modificat la 15:18 08 Ian 2025
lapte
Studiul oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului intestinal / surdă foto: Getty Images

Consumul unui pahar mare de lapte în fiecare zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, potrivit unui nou studiu, notează The Guardian. 

Cancerul intestinal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel global, cu aproape 2 milioane de cazuri și 1 milion de decese anual. Se estimează că, până în 2040, numărul cazurilor va ajunge la 3,2 milioane, iar numărul deceselor va crește la 1,6 milioane, mai ales în țările dezvoltate.

Alarmant este faptul că acest tip de cancer este în creștere la tineri: în Regatul Unit, numărul cazurilor la adulții între 25 și 49 de ani a crescut cu 22% între 1990 și 2018.

Deși statisticile sunt îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre cazuri pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți normale, creșterea consumului de fibre, reducerea alcoolului, activitatea fizică și renunțarea la fumat sunt măsuri care pot scădea riscul de a face cancer.

Dieta are un rol esențial, deoarece unul din cinci cazuri de cancer intestinal este legat de consumul excesiv de carne roșie sau procesată.

Cercetările anterioare sugerau că produsele lactate ar putea preveni cancerul intestinal, dar dovezile nu erau clare.

În cadrul acestui studiu nou, cercetătorii au analizat datele dietetice a peste 540.000 de femei timp de aproape 17 ani pentru a înțelege cum influențează 97 de alimente și nutrienți riscul de cancer intestinal.

„Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin”, a declarat Dr. Keren Papier, primul autor al studiului și epidemiolog nutrițional senior la Universitatea din Oxford.

„S-a constatat că calciul are un efect similar atât în sursele lactate, cât și în cele non-lactate, sugerând că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului”, a adăugat ea.

×
x close