Cercetătorii de la University College din Londra au constatat că, în medie, o singură țigară ia aproximativ 20 de minute din viața unei persoane, ceea ce înseamnă că un pachet de 20 de țigări poate scurta viața unei persoane cu aproape șapte ore, potrivit The Guardian.
Studiul arată că efectele nocive ale țigărilor scurtează speranța de viață chiar mai mult decât credeau medicii.
O persoană care fumează 10 țigări pe zi și renunță la fumat până pe 1 ianuarie ar putea câștiga o zi de viață până pe 8 ianuarie. Dacă renunță până pe 5 februarie, ar putea să-și mărească speranța de viață cu o săptămână, iar dacă se oprește până pe 5 august, ar câștiga o lună întreagă de viață. Până la sfârșitul anului, ar putea evita pierderea a 50 de zile de viață, arată studiul.
„În general, oamenii știu că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze cât pot de mult”, a declarat Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul grupului de cercetare privind alcoolul și tutunul de la UCL.
„În medie, fumătorii care nu renunță la fumat pierd aproximativ un deceniu din viață. Asta înseamnă 10 ani de timp prețios, momente de viață și momente importante alături de cei dragi”, a mai declarat aceasta, potrivit sursei citate.
Autorii studiului subliniază faptul că fumătorii trebuie să renunțe complet la fumat pentru a beneficia pe deplin de avantajele pentru sănătate și speranța de viață.
„Unii oameni ar putea crede că nu-i deranjează să piardă câțiva ani de viață, având în vedere că bătrânețea este adesea marcată de boli cronice sau handicap.
În primul rând, aceștia fumează în anii relativ sănătoși de la jumătatea vieții, devansând apariția problemelor de sănătate. Aceasta înseamnă că un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani”, a mai declarat Dr. Sarah Jackson.