Doi din trei români se simt foarte stresaţi la serviciu, arată cel mai recent studiu. Iar aproape jumătate dintre angajaţii chestionaţi spun că au deja senzaţia că au ajuns la capătul puterilor. Iar printre factorii stresanţi enumeraţi se numără SMS-urile primite de la şefi ori de la colegi, după orele de serviciu.
Jumătate dintre angajaţii români spun că principalele motive de stres la serviciu sunt mediul de lucru dezorganizat şi haotic, suprasolicitarea sau primirea unor sarcini care nu apar în fişa postului. Patru din zece angajati se plang ca trebuie sa preia si responsabilitatile altor colegi, iar multi sustin ca sunt stresati si de emailuri sau sms-uri.
Companiile care au înţeles că stresul diminuează randamentul angajaţilor lor au început să se caute şi modalităţi ca să-şi ajute oamenii să se şi relaxeze.
Adriana Vlad, specialist în branding employer - "Avem un obicei. Se numeşte "Happy Friday", în fiecare a treia zi de vineri din lună, avem un mini-eveniment: că facem clătite împreună, că facem târguri în scopuri caritabile, am organizat chiar un joc care s-a întins pe toat parcursul zilei".
Pe termen lung, stresul poate provoca afecţiuni serioase, avertizează medicii.
Eva Cristescu, medic - "De la oboseala accentuată, urmată de insomnie, urmată de deficit de atenţie, stări depresive, anxietate, până la suverinţe cardiovasculare sau dureri de oare, de articulaţii".
Potrivit studiului, doar 7,7% dintre angajaţii români resimt stresul foarte puţin sau chiar deloc la serviciu.