
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Coimbra din Portugalia, consumul de cafea prelungește viața cu doi ani și are o mulțime de beneficii pentru sănătate, notează Science Alert.
O echipă de cercetători de la Universitatea Coimbra din Portugalia a analizat 85 de studii anterioare, care au inclus participanți din Europa, America, Australia și Asia, investigând legătura dintre consumul de cafea, ratele de mortalitate și indicatorii de sănătate.
Câte cești de cafea trebuie să bem pe zi
Rezultatele analizei sugerează că un consum de aproximativ trei cești de cafea pe zi ar putea prelungi durata vieții cu 1,84 ani și este asociat, de asemenea, cu o creștere a duratei de viață sănătoase.
Studiile analizate au evidențiat o legătură modestă, dar semnificativă, între consumul de cafea și îmbunătățirea sănătății. Cercetarea a implicat sute de mii de voluntari.
Au fost evaluați indicatori precum inflamația și metabolismul, iar cercetătorii au luat în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool pentru a izola cât mai precis efectele specifice ale consumului de cafea.
„Analiza noastră subliniază rolul pe care consumul regulat și moderat de cafea îl poate juca în medierea împotriva mecanismelor biologice care încetinesc sau eșuează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim – declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități”, spune neurologul Rodrigo Cunha de la Universitatea din Coimbra, potrivit sursei citate.
Lucrarea de cercetare a fost publicată în Ageing Research Reviews.
De asemenea, cercetătorii scriu în lucrarea publicată faptul că un „consum regulat de cafea pare să fie asociat cu o conservare a funcțiilor sistemului muscular, cardiovascular, mental și imunitar și pare invers asociat cu incidența celor mai frecvente boli care afectează persoanele în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabetul, demența sau depresia majoră”.