Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan arată impactul alimentelor ultraprocesate asupra speranței de viață. Aceștia au analizat peste 5.800 de produse și au descoperit că unele alimente populare, precum hotdog-urile sau băuturile carbogazoase, pot scurta durata vieții cu zeci de minute, potrivit Daily Mail.
Nutriționistul Luis Alberto Zamora a dezvăluit modul în care produsele nesănătoase afectează speranța de viață, în cadrul unei emisiuni de televiziune.
Nutriționistul a făcut referire la un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, care au calculat exact cât timp scurtează alimentele ultraprocesate din viața unei persoane.
Alimentele care ne scurtează viața
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat peste 5.800 de alimente consumate frecvent în SUA, evaluându-le impactul asupra sănătății. Studiul a luat în considerare aditivii și conținutul de micro- și macro-nutrienți, precum grăsimile, caloriile și zaharurile, pentru a stabili cum influențează fiecare aliment speranța de viață.
Rezultatele au arătat că multe alimente populare, cum ar fi hotdog-urile, pizza și macaroanele cu brânză scurtează durata vieții.
Potrivit rezultatelor, un singur hotdog „costă” în medie 36 de minute de viață. Mai mult, dacă acesta este însoțit de o băutură carbogazoasă, mai pierdem alte 12 minute.
„Urgența schimbărilor alimentare pentru îmbunătățirea sănătății umane este evidentă”, a declarat dr. Olivier Jolliet, coordonatorul studiului, potrivit sursei citate.
În SUA, aproape 75% din alimentele consumate sunt ultraprocesate.
Acest tip de dietă a fost asociat de-a lungul timpului cu peste 30 de afecțiuni grave, inclusiv diverse tipuri de cancer și moarte prematură.
Cercetătorii au analizat și alimentele care ne ajută să trăim mai mult
Tot în cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat și alimentele care contribuie la creșterea speranței de viață.
Alte alimente, precum fructele, legumele și chiar sandvișurile cu unt de arahide și gem, au fost asociate cu o viață mai lungă.
O descoperire semnificativă a fost că, înlocuind doar 10% din caloriile zilnice provenite din carne de vită și mezeluri procesate cu fructe și legume, o persoană ar putea adăuga aproximativ 48 de minute la durata vieții.
De asemenea, anumite tipuri de pește pot adăuga până la 28 de minute la speranța de viață a unei persoane.