Antena 3 CNN Life Știinţă Zeci de semnale misterioase au fost detectate în spațiu: „Se schimbă jocul în astronomie”

Zeci de semnale misterioase au fost detectate în spațiu: „Se schimbă jocul în astronomie”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 10:06 28 Ian 2025 Modificat la 10:06 28 Ian 2025
telescop
O nouă tehnologie de radioscanare a spaţiului cosmic a detectat mai mult de 20 de semnale misterioase. FOTO: Getty Images

O nouă tehnologie de radioscanare a spaţiului cosmic, dezvoltată de astronomi şi ingineri australieni, a detectat mai mult de 20 de semnale misterioase, oamenii de ştiinţă considerând această tehnologie drept „o schimbare de paradigmă pentru astronomia internaţională”, transmite marţi DPA, potrivit Agerpres.

Tehnologia CRACO, dezvoltată de astronomi şi de ingineri din cadrul Agenţiei naţionale pentru ştiinţă din Australia, CSIRO şi instalată pe radiotelescopul ASKAP, aparţinând CSIRO, constă într-o serie de computere şi acceleratoare care pot scana rapid spaţiul în căutarea aşa-numitelor emisii radio rapide (FRB) şi a altor fenomene cosmice.

Încă de la primul test al noii tehnologii, cercetătorii au descoperit două fenomene FRB şi două stele neutronice cu emisie sporadică. Ulterior, au fost descoperite mai mult de 20 de emisii radio rapide, conform unui studiu publicat marţi.

„Ne-am concentrat pe identificarea emisiilor radio rapide, fenomene misterioase care au deschis un nou domeniu de cercetare în cadrul astronomiei. CRACO ne permite să găsim aceste emisii mult mai uşor decât înainte. Căutăm astfel de emisii de 100 de ori pe secundă, iar în viitor ne aşteptăm să ajungem la o frecvenţă de 1.000 de ori pe secundă. Odată ajuns la capacitate maximă, CRACO va schimba jocul în astronomia internaţională”, a declarat coordonatorul echipei de cercetare, Dr. Andy Wang, de la Centrul Internaţional pentru Radioastronomie din Australia de Vest.

Dr. Keith Bannister, astronom şi inginer în cadrul CSIRO care a participat la dezvoltarea acestui instrument, a precizat că volumul observaţiilor ce pot fi făcute cu noua tehnologie este uriaş.

„CRACO foloseşte 'live' perspectiva radiotelescopului ASKAP asupra cerului în căutarea emisiilor radio rapide. Pentru a face acest lucru, el scanează cantităţi uriaşe de date - procesând 100 de miliarde de pixeli pe secundă - pentru a detecta şi identifica locaţia emisiilor. Acest lucru este echivalent cu a cerne o întreagă plajă de nisip în căutarea unei singure monede de cinci cenţi în fiecare minut”, a explicat Bannister.

×
Parteneri
x close