Vestea bună este că o dietă bogată în acizi graşi omega-3 poate ajuta la atenuarea efectului zahărului asupra creierului.
Cercetatorii de la Şcoala de Medicină David Geffen din cadrul UCLA au folosit şobolani pentru a descoperi modul în care o dietă bogată în fructoză influenţează abilităţile cognitive de bază, cum ar fi memoria, învăţarea şi rezolvare de probleme.
"Descoperirile noastre ilustrează faptul că ceea ce mănânci afectează modul în care gândeşti", a declarat profesorul de neurochirurgie Fernando Gómez-Pinilla.
"O dietă bogată în fructoză, pe termen lung, afectează capacitatea creierului de a învăţa şi de a-şi aminti informaţii" mai spune acesta.
Interesant este că cercetătorii au descoperit faptul că un consum de acizi graşi omega-3 contribuie la atenuarea daunelor produse de zahăr.
Gómez-Pinilla şi colegul său, Rahul Agrawal, au avut în vedere siropul de porumb, foarte bogat în fructoză, care este folosit drept îndulcitor în alimentele procesate, cum ar fi sucuri, prăjituri ambalate, condimente şi sosuri.
Cei doi cercetători au realizat un experiment în care au antrenat un grup de şobolani într-un labirint complicat, de două ori pe zi, timp de cinci zile. După aceea, ei au împărţit şobolanii în două grupe. Ambele grupe de şobolani au primit sirop de porumb foarte bogat în fructoză în loc de apă şi numai una dintre grupe a mai primit ulei de in şi de acid docosahexaenoic (cunoscut ca DHA), ambele substanţe fiind bogate în acizi graşi omega-3.
După saşe săptămâni de dietă dulce, cercetatorii au reintrodus şobolanii în labirint.
Ei au descoperit că şobolanii din GRUPUL DE ZAHĂR au avut nevoie de mai mult timp pentru a-şi reaminti labirintul şi au fost mai lenţi în rezolvarea situaţiilor dificile în care se aflau, în timp ce şobolanii din GRUPUL Omega-3 s-a descurcat mult mai bine.
Studiul, care a fost publicat luna aceasta în Journal of Physiology este primul care vizează modul în care zahărul afectează funcţiile creierului.