Antena 3 CNN Life Știinţă Vrei să afli cum te-ai simţi pe Staţia Spaţială? Vezi aici cum sunt afectate simţurile astronauţilor

Vrei să afli cum te-ai simţi pe Staţia Spaţială? Vezi aici cum sunt afectate simţurile astronauţilor

S.T.
1 minut de citit Publicat la 09:33 13 Mai 2013 Modificat la 09:33 13 Mai 2013
Vrei să afli cum te-ai simţi pe Staţia Spaţială? Vezi aici cum sunt afectate simţurile astronauţilor
Astronautul canadian Chris Hadfield, comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a lansat o noua serie de filmuleţe cu denumirea "Simţurile în Spaţiu".
 
Prin intermediul acestor filmări, Chris explică cum simţurile astronauţilor care petrec mult timp în spaţiu pot fi afectate.
 
După cum demonstrează aceste videoclipuri, spaţiul nu este tocmai locul ideal în care ai vrea să îţi petreci viaţa. În clipurile video pe care le puteţi vedea mai jos, Chris explică pe rând modul în care cele cinci simţuri ale omului sunt afectate de mediul din spaţiu. 
 
În privinţa auzului, astronautul susţine că nimeni nu te-ar auzi în spaţiu dacă ai ţipa, din cauză că sunetul nu călătoreşte prin vidul din cosmos.
 
La bordul ISS, auzul este perturbat de zgomotul sistemelor de ventilaţie şi al altor mecanisme.

 
La capitolul văz, astronautul spune că majoritatea celor ajunşi în spaţiu se plâng că vederea lor se înceţoşează. Cercetătorii dau vina pe fluidele ce ajung în capul omului odată ajuns în spaţiu.

 
Potrivit lui Chris Hadfield, nici mirosul şi nici gustul nu sunt prea grozave în spaţiu, tot din cauza fluidelor care, în condiţii de gravitaţie zero, au tendinţa de a urca în partea superioară a corpului. Drept urmare a acestui lucru, sinusurile sunt blocate şi mirosurile devin greu de detectat.

 
Chris mărturiseşte într-un alt clip din seria "Simţurile în Spaţiu" că mâncarea pare fără gust în spaţiu, motiv pentru care astronauţii preferă alimentele cu foarte multe condimente.

 
În ceea ce priveşte simţul tactil, astronautul susţine că schimbările nu sunt foarte mari, dar că după ceva timp petrecut în spaţiu, tălpile astronauţilor devin mai moi, în timp ce pielea din partea superioară a labei piciorului devine mai tare.

 
Citeşte şi:

Iată ce se întâmplă când storci rufe în spaţiu

Vezi cum se menţin astronauţii în formă la bordul ISS

Vezi cum se spală pe mâini astronauţii

Cum îţi tai unghiile în cosmos? Astronautul Chris Hadfield a găsit o metodă eficientă

Experimente în numele ştiinţei. Cum arată focul în spaţiu

O activitate comună pe Terra, dar o adevărată provocare în spaţiu. Cum să faci un sandvici în ...spaţiu

 

×
x close