Deşi se credea că încălzirea globală nu are efecte imediate, mai multe date furnizate în urmă cu o lună arată că recordul gheţii topite la Polul Nord ar putea avea ca efect direct o iarnă extremă, cu precipitaţii abundente şi temperaturi foarte scăzute, scrie revista Nature.
Astfel, vara târzie de care încă ne bucurăm este în strânsă legătură cu locul din Nordul Atlanticului unde se găsesc suprafeţe cu presiune atmosferică mare şi scăzută deopotrivă.
Aceste fenomene extreme care iau astfel naştere au fost studiate pe o perioadă de 22 de ani, între 1989 - 2011. Cercetătorii au făcut legătura între cantitatea de gheaţă care s-a topit pe timpul verii şi perioadele de iarnă foarte grele
"Efectele de acum vor fi mult mai vizibile începând din această toamnă, odată ce va începe îngheţul şi vom vedea cum modelele circulaţiei aerului au influenţat distribuţia gheţii", a spus Judith Curry , unul dintre climatologii de la Institutul de Tehnologie din Atlanta.
"Ne putem aştepta ca undeva la nivelul latitudinii mijlocii şi înalte din emisfera nordică să avem ierni mai reci şi cu multă zăpadă", a explicat Curry.