Răni care sângerează apar pe corpul său, iar în 30-40% din cazuri această boală duce la moarte. Acesta este debutul violent al febrei hemoragice Crimeea Congo, un virus extrem de puternic întâlnit în rândul animalelor, dar transmisibil la oameni prin căpuşe.
Primele cazuri de febră hemoragică Crimeea Congo au fost întâlnite în Asia şi Africa, însă în septembrie medicii din Marea Britanie s-au confruntat cu primul caz de acest fel. Iniţial, medicii au crezut că pacientul este infestat cu virusul Sars, însă analizele au arătat că virusul este unul necunoscut.
Potrivit medicilor, pacientul fusese infestat cu acest virus în urma unei excursii făcute în Qatar. Pentru că au extins investigaţia şi au trimis acest caz către medici din întreaga lume, a ieşit la iveală decesul unei alte persoane în Arabia Saudită, în luna iulie a acestui an.
Pentru că exista riscul răspândirii cu repeziciune a acestui virus, medicii au intrat în alertă, temându-se să nu aibă în faţă începutul unei pandemii. Şi în cazul "gripei spaniole" şi în cazul virusului Sars, boala a fost transmisă de la animal la om, un lucru foarte grav, spun medicii, pentru că procentajul îmbolnăvirilor creşte exponenţial, cercetătorii neputând realiza un antidot într-o perioadă atât de scurtă de timp, scrie Daily Mail.
Renumitul profesor britanic, John Oxford, de la Universitatea din Londra, a declarat că "s-ar putea ca în următorul deceniu, omenirea să asiste la o pandemie, generată de un virus care se va transmite de la animale la om. Milioane de oameni tineri în putere, cu un sistem imunitar solid vor fi puşi la pământ pentru că organismul lor va reacţiona exagerat la ameninţarea virusului".
Mai mult, în Congo, medicii au anunţat existenţa unui nou virus, care a ucis 2 tineri. Virusul provoacă hemoragii puternice şi debutează cu febră mare.